Vraag over bezorgdheid over de risicobeoordeling van soja-leghemoglobine door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid
Indiendatum: 13 mrt. 2025
Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord E-001090/2025/rev.1
aan de Commissie
Artikel 144 van het Reglement
Martin Häusling (Verts/ALE), Anja Hazekamp (The Left), Biljana Borzan (S&D), Tilly Metz (Verts/ALE), Sirpa Pietikäinen (PPE)
De panels voor levensmiddelenadditieven en genetisch gemodificeerde organismen van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) hebben gunstige adviezen uitgebracht over het gebruik van soja-leghemoglobine. Deze stof, die wordt verkregen uit genetisch gemodificeerde gist, geeft de Impossible Burger zijn “bloederige” structuur die doet denken aan weinig doorbakken rundvlees.
- Hoe zorgt de Commissie ervoor dat het voorzorgsbeginsel wordt nageleefd en hoe rechtvaardigt zij de goedkeuring van veiligheidsgegevens van een giststam die geen verband houdt met de stof in kwestie, terwijl de EFSA zelf zich tegen een dergelijke benadering heeft uitgesproken?
- Is de Commissie bereid de volledige risicobeoordeling[1] van soja-leghemoglobine door de EFSA openbaar te maken, zonder bepaalde delen ervan te redigeren of onleesbaar te maken, teneinde volledige transparantie te waarborgen, en is ze voornemens de openbare raadpleging over de volledige tekst te heropenen zodat het publiek met meer kennis van zaken opmerkingen kan formuleren?
- Overweegt de Commissie, gezien de mogelijke risico’s, de onvolledige beoordeling door de EFSA en de bezwaren van consumenten tegen genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen, de toelating van uit ggo’s verkregen soja-leghemoglobine te weigeren?
[1] https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2024.9060.
Interessant voor jou
Vragen over dat de EFSA zich baseert op een niet-onafhankelijke deskundige op het gebied van genetisch gemodificeerde dieren
Lees verderVragen over de overdracht van bevroren Russische tegoeden aan Oekraïne
Lees verder