Wantrouwen over wegge­moffeld gifrapport


9 maart 2015

De Partij voor de Dieren heeft vanavond met stevige taal haar afkeuring laten blijken over een weggemoffeld rapport over hormoonverstorende soorten landbouwgif. De Europese Commissie liet tussen 2009 en 2013 een rapport met richtlijnen opstellen die zouden bepalen welke soorten landbouwgif veilig zijn om voedselgewassen mee te besproeien. Toen bleek dat volgens de richtlijnen maar liefst 31 soorten gif verboden moeten worden, hield de Commissie het rapport achter.

De Partij voor de Dieren roept de Europese Commissie op het weggemoffelde gifrapport onmiddellijk te publiceren en de 31 pesticiden die hormoonverstorende chemicaliën bevatten alsnog te verbieden.

“31 soorten landbouwgif worden momenteel totaal onverantwoord in het milieu en op ons voedsel gespoten. Een dagelijks Europees bestuur dat bewust objectieve onderzoeken achterhoudt die in het belang zijn van volksgezondheid, dieren en het milieu, is het vertrouwen van de burgers en het parlement niet waard,” zegt Europarlementariër Anja Hazekamp.

De soorten gif waar het om gaat kunnen foetale misvormingen, mutaties van geslachtsdelen, onvruchtbaarheid, kanker en verlies van IQ veroorzaken bij mensen. Ook veroorzaakt het gif ernstige gezondheidsrisico's voor dieren en hun leefomgeving. "Bijenvolken verdwijnen, vogelpopulaties dunnen uit en kikkers worden uitgeroeid door deze rotzooi in het milieu. De Europese Commissie zet doelbewust de toekomst van mensen, dieren, natuur en milieu op het spel om de miljardenwinst van chemiegiganten overeind te houden,” aldus de Partij voor de Dieren.

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee