PvdD steunt Europees nood­pakket voor bestrijding coro­na­virus-uitbraak


26 maart 2020

Europarlementariër Anja Hazekamp stemt donderdag voor Europese noodmaatregelen tegen de coronacrisis. Door de noodmaatregelen kunnen EU-landen bestaande Europese subsidies gemakkelijker inzetten om onderzoek te doen naar het coronavirus, om noodzakelijke medische goederen aan te schaffen en om de capaciteit van de gezondheidszorg uit te breiden. Het geld hiervoor komt onder andere uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Ook geld uit het Europese Solidariteitsfonds, dat normaalgesproken uitsluitend bedoeld is voor het bestrijden van natuurrampen en het vergoeden van daaraan gekoppelde schade, kan vanaf nu worden ingezet voor noodsituaties op het gebied van volksgezondheid, zoals de bestrijding van het coronavirus.

Het Europese noodpakket wordt donderdag goedgekeurd via een spoedprocedure in het Europees Parlement. "Het is van groot belang dat landen zo snel en zo goed mogelijk ondersteund worden bij het indammen van deze uitbraak. Wereldwijd moeten we nu solidariteit tonen met elkaar," zegt Hazekamp.

Toch heeft de Europarlementariër ook enige kritiek op het noodpakket. "Sommige maatregelen zijn erop gericht om de ‘business as usual’ weer zo snel mogelijk op te pakken zodra de coronacrisis onder controle is. De manier waarop onze huidige economie is ingericht, is op termijn onhoudbaar. Dit is het moment om te herbezinnen en onze economie opnieuw in te richten op een manier die past binnen de grenzen van onze aarde," aldus Hazekamp.

De meeste Europarlementariërs kunnen vanwege de geldende coronamaatregelen niet in het Europees Parlement aanwezig zijn. Daarom stemt het Europees Parlement donderdag op afstand, middels een digitale stemming. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat het Europees Parlement op deze manier stemt.

Gerelateerd nieuws

Spoedverzoek tot opschorting grensoverschrijdende diertransporten in verband met coronamaatregelen

Europarlementariër Anja Hazekamp dient donderdag een spoedverzoek in bij de Europese Commissie om alle grensoverschrijdende d...

Lees verder

Experts: verhoogd risico op nieuwe ziekte-uitbraken door intensieve veehouderij

Stallen met grote hoeveelheden varkens, kippen en andere dieren vergroten de kans op uitbraken van zoönosen als het Corononav...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee