PvdD kondigt parle­men­taire enquête dier­trans­porten aan


6 maart 2017

Er moet een parlementaire enquêtecommissie komen om de schrijnende situaties bij diertransporten die de Europese Unie verlaten te onderzoeken en te stoppen. Dat heeft Europarlementariër Anja Hazekamp maandag aangekondigd op een persconferentie van Eurogroup for Animals en Animals International in Brussel.

Tijdens de persconferentie werden gruwelijke beelden gepresenteerd van diertransporten die de EU verlaten. De betroffen dieren worden vanuit de EU vervoerd naar landen als Turkije, Libanon en Egypte, waarbij transporttijden oplopen tot zeventien dagen. Veel dieren raken oververhit, drogen uit of bezwijken onderweg door verdrukking.

Drachtig
Zelfs drachtige dieren worden vervoerd en bevallen tijdens het transport in vrachtwagens of op schepen. Animals International toonde beelden van dieren die na een onverdoofde kalversnede - zonder nazorg of hechtingen - gewoon weer op transport worden gezet. Uit beelden van de slachtingen blijkt dat onbekwame slagers dieren aan hun poten ophangen en bij volle bewustzijn de keel doorsnijden.

Structureel probleem
Animals International benadrukt dat het niet gaat om incidenten, maar om een structureel probleem; in 2016 werden meer dan drie miljoen dieren vanuit Europa naar het Midden-Oosten geëxporteerd en blootgesteld aan deze wrede dierenmishandeling.

"Dit onderzoek bevestigt dat de huidige Europese regels dieren totaal niet beschermen als ze op transport gaan. Een probleem dat al tientallen jaren speelt en alleen maar erger wordt," zegt Hazekamp.

"Diverse debatten, oproepen vanuit het parlement en miljoenen handtekeningen van burgers worden consequent genegeerd door de beleidsmakers in Brussel. Zelfs een uitspraak van het Europees Hof van Justitie uit 2015, waaruit blijkt dat de verantwoordelijkheid voor het welzijn van de dieren niet stopt bij de Europese buitengrenzen, heeft niet tot actie geleid."

Enquête
Een officiële parlementaire enquêtecommissie krijgt als het aan Hazekamp ligt de taak om de falende Europese wetgeving en het gebrek aan handhaving rondom deze verschrikkelijke transporten van levende dieren te onderzoeken. "Beleidsmakers die hun taak verzaken moeten worden aangewezen en er moet worden uitgezocht hoe de export van levende dieren naar landen buiten de EU zo snel mogelijk gestopt kan worden," aldus Hazekamp.

Om de Europese parlementaire enquêtecommissie te starten is de steun nodig van minstens 188 leden van het Europees Parlement. Enkele Europarlementariërs van de Sociaal-Democratische fractie en de Liberale fractie in het Europees Parlement spraken tijdens de persconferentie direct hun steun uit voor de enquêtecommissie.

Gerelateerd nieuws

PvdD stemt tegen vrijhandelsverdrag CETA

De Partij voor de Dieren stemt woensdag in het Europees Parlement tegen het omstreden vrijhandelsverdrag CETA. Volgens Europa...

Lees verder

EP: Konijnen niet langer in batterijkooien

Konijnen mogen niet langer meer gehouden worden in kale draadgazen kooien. Ook moet er specifieke wetgeving komen om vleeskon...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee