Partij voor de Dieren wil wolven strikt blijven beschermen
"Onvoorstelbaar dat bescherming van diersoort op Rode Lijst wordt verlaagd"
STRAATSBURG, 7 mei 2025 - Donderdag stemt het Europees Parlement over het plan van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen om wolven niet langer strikt te beschermen onder Europese wetgeving. De Partij voor de Dieren zal tegen het voorstel stemmen en heeft een verwerpingsamendement ingediend om de verlaging van tafel te krijgen. Momenteel zijn zes van de negen Europese wolvenpopulaties op de Rode Lijst aangemerkt als ´bedreigd´ of ´kwetsbaar´.
Europarlementariër Anja Hazekamp: "Brussel verlaagt de beschermde status van een diersoort die staat aangemerkt op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Dit is niet de manier om met onze kwetsbare natuur om te gaan. Op basis van populistische argumenten en zonder wetenschappelijke onderbouwing wordt de wolf in gevaar gebracht. In de 19e eeuw werd de wolf al eens nagenoeg uitgeroeid in Europa. Het is onvoorstelbaar dat sommige mensen bijna 200 jaar later nog steeds geen beter idee hebben dan naar het jachtgeweer te grijpen als een dier hen niet aanstaat."
Nationale bescherming
Overigens kunnen EU-landen ervoor kiezen om de wolf op hun grondgebied strikt te blijven beschermen, zelfs als het Europees Parlement donderdag instemt met het plan van Von der Leyen. Enkele EU-landen, waaronder België en Portugal, hebben al aangegeven dat ze de wolf strikt blijven beschermen, ongeacht de uitkomst van de EU-stemming.
In Nederland is de wolf strikt beschermd onder de voormalige Wet Natuurbescherming (nu Omgevingswet). Om dit te veranderen is een wetswijziging nodig. Tweede Kamerlid Ines Kostic blijft zich in Nederland sterk maken voor strikte bescherming van de wolf: " Wolven zijn een enorme aanwinst, alleen al vanwege hun positieve effecten op de natuur. Waar de wolf leeft, bloeit de natuur op. De meeste mensen voelen ook dat we kunnen leren samenleven met wolven, door in te zetten op preventieve middelen, voorlichting en innovatie, in plaats van op geweld. Dat blijft onze inzet," aldus Kostic.
Ook met verlaagde status mag Nederland niet zomaar de jacht openen
Een eventuele verlaagde beschermde status betekent niet dat Nederland zomaar wolven kan gaan afschieten, benadrukt Hazekamp. "De wolf behoudt in Europa een ´gewone´ beschermde status. Regels voor afschot worden weliswaar soepeler, maar EU-landen blijven verplicht om te zorgen dat de wolvenpopulatie in hun land een gezonde omvang heeft - in vaktermen ´een gunstige staat van instandhouding´ -. Zolang de wolvenpopulatie geen gezonde omvang heeft, zoals in Nederland, blijft afschot verboden," aldus Hazekamp.
Eerste Kamerlid Ingrid Visseren-Hamakers (Partij voor de Dieren) laat weten nauwlettend erop toe te zien dat Nederland zich aan de nieuwe regels houdt en geen afschot toestaat zolang de wolvenpopulatie in Nederland klein is. "De Nederlandse wolvenpopulatie is kwetsbaar. Van afschot kan op dit moment hoe dan ook geen sprake zijn. Bovendien: we kunnen in vrede samenleven met de wolf als we maar willen."
Gerelateerd nieuws

Milieucommissie Europees Parlement keurt nieuwe Honden- en kattenwet goed:
De Milieucommissie van het Europees Parlement heeft dinsdagmiddag met een ruime meerderheid (67 stemmen voor en 9 stemmen teg...
Lees verderDoe mee met de Partij voor de Dieren!
Doe mee