Mili­eu­com­missie Europees Parlement keurt nieuwe Honden- en kattenwet goed:


'Alle honden en katten in EU chippen in strijd tegen illegale handel'

8 april 2025

De Milieucommissie van het Europees Parlement heeft dinsdagmiddag met een ruime meerderheid (67 stemmen voor en 9 stemmen tegen) voor een nieuwe EU-wet gestemd om het welzijn van honden en katten in Europa beter te beschermen. De Milieucommissie stemde ook voor enkele aanvullingen op het oorspronkelijke wetsvoorstel van de Europese Commissie.

In de strijd tegen illegale huisdierenhandel wil de Milieucommissie dat álle honden en katten in de EU gechipt en geregistreerd worden. Via een chip wordt informatie over de fokker, het land van herkomst van het dier en het baasje inzichtelijk. In het geval van adoptie, wordt de naam van de asielhouder zichtbaar.

Met een nieuw Europees systeem wordt de informatie over de huisdieren makkelijk opvraagbaar, ook als een huisdier over de grens wordt gebracht. De Milieucommissie wil met het systeem ook het plaatsen van illegale advertenties voorkomen; als iemand online een hond of kat aanbiedt, checkt het systeem of de naam op de chip dezelfde is als de naam van de adverteerder. Zoniet, dan zou de advertentie niet online mogen verschijnen, aldus de Milieucommissie.

"Maatregelen om illegale huisdierenhandel te stoppen zijn heel hard nodig. Elk jaar worden er 6 miljoen honden verkocht in de EU. Vier van de vijf dieren zijn niet te herleiden naar de fokker of originele verkoper. De illegale handel veroorzaakt veel leed bij de dieren, maar ook bij hun baasjes. Puppy's die te vroeg bij hun moeder worden weggehaald of slecht worden behandeld kunnen op latere leeftijd ernstige gedragsproblemen krijgen. Huisdieren die niet de juiste inentingen krijgen, kunnen al op vroege leeftijd ziek worden of zelfs overlijden. We willen een eind maken aan het leed dat honden en katten wordt aangedaan," aldus Europarlementariër Anja Hazekamp die namens de Partij voor de Dieren onderhandelt over de wet.

Welzijn
Fokkers krijgen een registratieplicht, om zo zicht te houden op de huisdierenhandel. Fokkers en asielen moeten bovendien verplicht zorgdragen voor het welzijn van honden en katten. Zo moeten ze honden en katten houden in een geschikte omgeving en zorgen voor voldoende voedsel en water. Het verminken van dieren en het fokken op extreme kenmerken wordt verboden. "Sommige eisen die de wet stelt lijken vanzelfsprekend, maar zijn dat niet. Dierenbeschermingsorganisaties zoals House of Animals doen regelmatig verslag van erbarmelijke omstandigheden in 'puppyschuren' en bij illegale verkopers van huisdieren; óók in Nederland.

Het chippen en registreren van huisdieren helpt naast het bestrijden van illegale handel ook om dierenmishandeling op te sporen en het baasje van een vermist huisdier terug te vinden. Ook helpt identificatie en registratie het aantal straathonden en straatkatten in Europa te verminderen. Volgens schattingen leven er in Europa meer dan 100 miljoen honden en katten op straat.

Moeizaam
Voordat de nieuwe Honden- en kattenwet ingaat, moeten ook de landbouwcommissie van het Europees Parlement, het voltallige Europees Parlement en de 27 EU-landen nog instemmen met de wet. De 27 EU-landen zijn net als de Milieucommissie positief gestemd over de wet. In de landbouwcommissie gaan de onderhandelingen echter moeizaam. De Europese BBB-fractie en enkele andere onderhandelaren in de landbouwcommissie proberen de nieuwe Honden- en kattenwet te saboteren. Zo willen zij boerderijen, waaronder de beruchte puppyfarms, uitzonderen van de chipplicht en katten enkel op vrijwillige basis laten chippen. De Europese BBB-fractie diende zelfs een verwerpingsamendement in om de nieuwe Honden- en kattenwet volledig van tafel te vegen.

"Onbegrijpelijk," zegt Hazekamp. "Illegale puppyhandel is ook in Nederland een groot probleem. Volgens schattingen worden er jaarlijks in ons land zo'n 80 duizend puppy's verkocht die afkomstig zijn uit illegale puppyfabrieken, vaak uit Oost-Europa. Deze wet helpt de illegale fok en handel te stoppen."

Hazekamp benadrukt het belang van het chippen en registreren van álle honden en katten, zonder uitzonderingen. "Met elke uitzondering in de wet geef je illegale fokkers en handelaren meer ruimte om hun wrede activiteiten voort te zetten over de rug van weerloze huisdieren. We hopen dat alle partijen dit uiteindelijk inzien," aldus Hazekamp.

Los van de Europese Honden en kattenwet geldt er in Nederland overigens al een chipplicht voor honden en vanaf 2026 ook voor katten.

Gerelateerd nieuws

PvdD vertoont beelden diertransporten naar niet EU-landen in Europees Parlement

De Partij voor de Dieren laat woensdag niet eerder vertoonde beelden zien van export van levende dieren naar landen buiten de...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee