Partij voor de Dieren wil ophel­dering:


Bodem­ver­sto­rende visserij in beschermde natuur­ge­bieden mogelijk toch niet afge­schaft

16 mei 2025

BRUSSEL, 16 mei - Een in 2023 gepubliceerd EU-plan om bodemverstorende visserij in beschermde natuurgebieden in 2030 te stoppen lijkt op losse schroeven te staan. Dat blijkt uit een gelekte versie van het nieuwe Ocean Pact: een beleidsstuk van de Europese Commissie dat het oceaanbeleid voor de komende jaren vaststelt. Bodemvisserij is zeer schadelijk voor de zeebodem, dieren en het klimaat en zou in 2030 niet meer mogen plaatsvinden in beschermde natuurgebieden volgens het Mariene Actieplan dat de Europese Commissie in 2023 publiceerde. Maar in de nieuwe, uitgelekte oceaanplannen van de Europese Commissie is geen verwijzing meer terug te vinden naar het geplande verbod op bodemverstorende visserij in beschermde gebieden.

Europarlementariër Anja Hazekamp noemt het schokkend dat de bescherming van onze oceanen op een laag pitje wordt gezet. "Bodemverstorende visserij is een verwoestende activiteit. Meer dan 79% van de kustzeebodems in Europa is er al door beschadigd. Dat heeft grote gevolgen voor het leven onder water, maar ook voor het klimaat: in de zeebodem liggen enorme hoeveelheden Co2 opgeslagen die vrijkomen wanneer de zeebodem wordt omgeploegd met sleepnetten. Het is onvoorstelbaar als Brussel bodemverstorende visserij nu toch blijft toestaan, nota bene in beschermde natuurgebieden. Deze Europese Commissie met Von der Leyen aan het hoofd is een ramp voor onze planeet. Na het schrappen en uitstellen van diverse milieu- en dierenwelzijnsmaatregelen, zijn nu de oceanen aan de beurt," zegt Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren).

In het nieuwe Ocean Pact schrijft de Europese Commissie weliswaar nog steeds van plan te zijn om 30% van alle zeegebieden een beschermde status te willen geven en 10% een strikt beschermde status. Maar: "Een beschermde status is weinig waard als je een natuurgebied laat omploegen," benadrukt Hazekamp.

Aalscholvers

De Partij voor de Dieren is daarnaast bezorgd over een andere passage uit het Ocean Pact, die aangeeft dat de Europese Commissie een richtlijn gaat opstellen over het 'managen van roofdieren' in de buurt van viskwekerijen. Hazekamp: "Dit lijkt een plan om aalscholvers te gaan doodschieten die in de buurt komen van visfokkerijen. Mogelijk worden ook andere diersoorten bedoeld die als 'lastig' worden ondervonden door vissers en commerciële viskwekerijen, zoals zeehonden. Elk dier heeft een intrinsieke waarde en een unieke functie in het ecosysteem. De bescherming van de wolf werd onlangs al verlaagd, waar eindigt dit?"

De Partij voor de Dieren vraagt de Europese Commissie om opheldering in schriftelijke vragen. Tevens stuurt de Partij voor de Dieren, samen met leden van de Milieucommissie en de Visserijcommissie, een brief aan de verantwoordelijke Eurocommissarissen Kadis (Visserij & Oceanen) en Hoekstra (Klimaat) en Roswall (Milieu) om nogmaals het belang te benadrukken van oceaanbescherming.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil wolven strikt blijven beschermen

STRAATSBURG, 7 mei 2025 - Donderdag stemt het Europees Parlement over het plan van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen o...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee