Ook veel Oekra­ïense dieren getroffen: PvdD dringt aan op opvang en noodhulp


4 maart 2022

Help achtergebleven Oekraïense dieren in nood. Daarvoor pleit Europarlementariër Anja Hazekamp in spoedvragen aan de Europese Commissie. Hazekamp bepleit om naast de humanitaire hulp aan burgers ook noodhulp, zoals voedsel en zorg, te bieden aan achtergebleven dieren door hiervoor een budget te reserveren.

Door de agressieve invasie van Oekraïne zijn sinds 24 februari al 1 miljoen mensen uit Oekraïne gevlucht, voornamelijk naar de EU. Naast de afschuwelijke gevolgen voor Oekraïne en haar bevolking, zijn er ook steeds grotere gevolgen voor dieren zichtbaar, stelt Hazekamp.

Naast noodhulp aan achtergebleven dieren, vraagt de PvdD-ster aan de Europese Commissie om Oekraïense dieren in opvangcentra en dierentuinen via een versnelde procedure te evacueren naar de EU als ze in gevaar komen of zorg niet langer gegarandeerd kan worden door de oorlog. In Oekraïne bevinden zich momenteel nog tienduizenden zwerfdieren en dieren in opvangcentra en dierentuinen. Daarnaast houdt Oekraïne miljoenen dieren, zoals schapen, geiten, varkens, kippen en koeien, voor de productie van voedsel.

Eerder deze week sprak Hazekamp al met de Europese Commissie over hulp aan mensen en dieren in Oekraïne, waaronder het evacueren van mensen met huisdieren. EU-landen en de Europese Commissie hebben inmiddels aangegeven soepel om te gaan met het toelaten van Oekraïense vluchtelingen met huisdieren, zodat zij niet geweigerd worden aan de EU-grenzen.

Hazekamp vraagt om daarnaast zeker te stellen dat Europese opvangcentra voor vluchtelingen openstaan voor mensen én hun huisdieren. Ook vraagt ze om na aankomst in de EU de verplichte gezondheidstests en vaccinaties voor huisdieren gratis beschikbaar te stellen aan Oekraïners met huisdieren.


Gerelateerd nieuws

Hazekamp doet oproep: “sta op voor natuur- en biodiversiteitsbescherming in Europa!”

“Sta op voor de bescherming van natuur en biodiversiteit in Europa!” Die oproep richtte Anja Hazekamp donderdag aan collega-E...

Lees verder

Brussel geeft groen licht voor 0% BTW op o.a. groente en fruit

Het Europees Parlement heeft vandaag een wijziging van de Europese BTW-regels goedgekeurd. Voor EU-landen wordt het door de w...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee