Neder­landers reageren massaal: zeer grote meer­derheid tegen verkoop zeehon­den­pro­ducten


PvdD eist dat verbod blijft bestaan

9 oktober 2024

Burgers zien niets in een plan van de Europese Commissie om handel in producten afkomstig van zeehondenjacht weer toe te staan. Dat blijkt uit een enquête over zeehondenjacht die de EU afgelopen zomer organiseerde. Meer dan 17 duizend Europese burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties reageerden op de enquête van de Europese Commissie. 94% van de deelnemers wil niet dat zeehondenproducten gelegaliseerd worden. 98% geeft aan geen zeehondenproducten te willen kopen, ongeacht hun herkomst. Dat blijkt uit een verslag gepubliceerd door de Europese Commissie.

"Burgers hebben massaal de moeite genomen om de omslachtige enquête van de Europese Commissie in te vullen. Dat is een duidelijk signaal dat de verkoop van producten afkomstig van de zeehondenjacht onbespreekbaar is," zegt Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren). In schriftelijke vragen eist Hazekamp garanties van de Europese Commissie dat het verbod op zeehondenproducten blijft bestaan. Zeehondenproducten zijn sinds 2009 vrijwel geheel verboden in de Europese Unie, omdat de dieren tijdens de jacht worden doodgeknuppeld of op andere wrede manieren worden gedood.

In totaal vulden 3989 burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties de vragenlijst van de Europese Commissie in. De meeste ingevulde vragenlijsten, ruim 2000, zijn afkomstig uit Nederland.

Daarnaast stuurden ruim 14 duizend Europese burgers een eigen reactie in op het plan om handel in zeehondenproducten te legaliseren. Van de open reacties heeft de Europese Commissie er 11.842 bestempeld als 'gecoördineerde reacties'. Deze worden volgens de Commissie 'apart geanalyseerd'. De Partij voor de Dieren dringt erop aan om alle reacties van burgers volwaardig mee te wegen. "Mensen hebben de moeite genomen om een lastige registratie te doorlopen en om in eigen woorden een mening te formuleren. Daar kan de Europese Commissie niet zomaar omheen," vindt Hazekamp.

In haar verslag geeft de Europese Commissie overigens wel toe dat de trend van alle reacties -gecoördineerd of niet- dezelfde is; namelijk dat een grote meerderheid producten afkomstig van de zeehondenjacht niet ziet zitten.

Gerelateerd nieuws

Belangrijke waarborg tegen kritische overbevissing blijft bestaan

Een belangrijke waarborg tegen kritische overbevissing in de Noordzee, de Oostzee en westelijke wateren blijft bestaan. Vangs...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee