Belang­rijke waarborg tegen kritische over­be­vissing blijft bestaan


Over­ant­woord plan Europese Commissie ternau­wernood geblok­keerd met steun PvdD

2 oktober 2024

Een belangrijke waarborg tegen kritische overbevissing in de Noordzee, de Oostzee en westelijke wateren blijft bestaan. Vangstmogelijkheden moeten ook in de toekomst in elk geval zodanig worden vastgesteld dat de kans dat vispopulaties onherstelbaar worden overbevist minder dan 5% bedraagt.

De Europese Commissie wilde deze waarborg - die is verankerd in meerjarige visserijplannen - afschaffen, maar in de visserijcommissie van het Europees Parlement was hiervoor geen meerderheid te vinden. Maandagavond staakten de stemmen in de visserijcommissie met 13 stemmen voor en 13 stemmen tegen en dus is het plan van de Europese Commissie van de baan.

“De 5%-regel is een belangrijke laatste veiligheidswaarborg om te zorgen dat vispopulaties niet onherstelbaar beschadigd worden door overbevissing. De regel treedt in werking als de kans groter wordt dan 5% dat vispopulaties zo erg worden overbevist dat ze zich niet meer kunnen herstellen. Visserij op de betroffen soorten kan dan volledig worden stopgezet Het is absurd dat de Europese Commissie deze waarborg wilde afschaffen, juist op een moment dat deze heel hard nodig is. We hadden maar nét genoeg stemmen om dit onzalige plan tegen te houden, dat laat zien dat elke stem telt om onze zeeën en oceanen te beschermen,” aldus Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren).

Gerelateerd nieuws

Steun voor PvdD-bezwaar tegen verboden gif op import-producten

Het Europees Parlement heeft woensdag een veto ingezet tegen het toestaan van verboden landbouwgif op bepaalde importproducte...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee