Kritiek op toelating 'sciencefiction-voedsel'
"Nieuwe voedingsmiddelen, zoals nanoproducten, insectenburgers en vlees van gekloonde dieren belanden te makkelijk in de winkel. De nieuwe toelatingsprocedure die het Europees Parlement vandaag heeft vastgesteld, garandeert de voedselveiligheid en het welzijn van dieren onvoldoende." Dat zegt Europarlementariër Anja Hazekamp naar aanleiding van een stemming in het Europees Parlement over de toelating van nieuwe voedingsmiddelen.
Futuristisch voedsel, zoals nanoproducten, wordt met de nieuwe procedure te snel toegelaten vindt de Partij voor de Dieren. "Nano-ingrediënten zijn minuscule deeltjes die aan voedsel worden toegevoegd om het bijvoorbeeld langer vers te houden. De deeltjes zijn zo klein dat het moeilijk is om ze op te sporen, laat staan dat de veiligheid ervan gegarandeerd kan worden. Voeding met nanotechnologie hoort niet in de winkel, voordat er goede en proefdiervrije testmethodes voor zijn," vindt Hazekamp. "Met de wetgeving die nu gaat gelden, kunnen bedrijven al goedkeuring voor nanovoedsel aanvragen zonder dat er specifieke testmethodes voor zijn. Ook worden dierproeven niet uitgesloten om nanotechnologie te testen."
Een ander kritiekpunt van de Partij voor de Dieren betreft vlees, melk en andere producten van gekloonde dieren en hun nakomelingen. Het klonen van dieren is een wrede techniek waarbij 90% van de dieren sterft of mismaakt ter wereld komt. Met de overlevende kloondieren wordt vooral gefokt, waardoor het uiteindelijke voedsel afkomstig is van de nakomelingen van kloondieren. Juist die nakomelingen vallen niet onder de Nieuwe Voedingsmiddelen-regels.
"Producten van kloonnakomelingen - waaraan heel veel dierenleed vooraf is gegaan - kunnen hierdoor ongehinderd op ons bord komen. Nog minstens totdat Brussel wetgeving omtrent het klonen van dieren, waaraan al vijf jaar wordt gewerkt, eindelijk heeft afgerond. Een grote meerderheid van de burgers ziet kloonproducten niet zitten en krijgt ze nu opgedrongen. Dat is bizar," aldus Anja Hazekamp.
Gerelateerd nieuws
PvdD: actie nodig na EFSA-conclusie over hormoonverstoorders
Elf soorten landbouwgif die in Europa mogen worden gespoten op onder meer knoflook, aardappelen, wijngaarden, maïs en granen ...
Lees verderOpinie: Brussel heeft lak aan burgerinitiatief
Gepubliceerd op Joop.nl op 28 oktober 2015 Al 51 keer probeerden mensen met een burgerinitiatief Europees beleid te beïnvloe...
Lees verderDoe mee met de Partij voor de Dieren!
Doe mee