"Europese politieke partijen niet langer laten sponsoren door multi­na­ti­onals"


13 maart 2019

Europese politieke partijen moeten zich niet langer laten sponsoren door multinationals. Dat vindt de Partij voor de Dieren, die bij de Europese Commissie pleit voor een verbod op industriesponsoring van EU-partijen. Internationale media berichtten de afgelopen dagen dat bedrijven meer dan een ton overmaakten aan de Europese liberale partij ALDE. Ook andere Europese partijen ontvingen schenkingen van multinationals.

"Multinationals als Bayer, Google en Syngenta huren vele lobbyisten in om de besluitvorming in Brussel naar hun hand te zetten. Dat precies deze bedrijven ook nog eens geld schenken aan partijen die actief zijn in het Europees Parlement brengt de onafhankelijkheid van de Europese politiek verder in gevaar," zegt Europarlementariƫr Anja Hazekamp.

In schriftelijke vragen wijst Hazekamp op een schenking die chemieconcern Bayer aan ALDE deed, vlak voordat het Europees Parlement een onderzoek startte naar mogelijke belangenconflicten bij het verlenen van Europese vergunningen voor landbouwgif. "Het is ongepast als een producent politieke partijen geld toeschuift die vervolgens meebeslissen over pesticidewetgeving," vindt Hazekamp. "De lobbydruk vanuit de industrie is al erg groot in Brussel. Een verbod op industriesponsoring is de enige juiste oplossing."

Gerelateerd nieuws

PvdD draagt Anja Hazekamp voor als Europees lijsttrekker

De Partij voor de Dieren draagt huidig Europarlementariƫr Anja Hazekamp voor als lijsttrekker voor de Europese verkiezingen. ...

Lees verder

PvdD tegen omstreden 'uploadfilter' in copyrightwet

De Partij voor de Dieren heeft dinsdag tegen het EU-voorstel over digitale copyright gestemd. "Deze EU-wet dwingt internetpla...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee