Europees Parlement wil af van import fout paar­den­vlees maar Europese Commissie weigert opnieuw actie


‘Zuid-Ameri­kaans vlees van gestolen, mishan­delde en gedro­geerde paarden nog steeds verkrijgbaar bij snackbar op de hoek’

18 januari 2024

De Partij voor de Dieren heeft de Europese Commissie donderdag opnieuw verzocht om de import van Argentijns en Uruguyaans paardenvlees naar Europa te stoppen uit dierenwelzijns- en voedselveiligheidsoverwegingen. Ook Europarlementariërs van andere partijen uitten hun zorgen donderdag tijdens een plenair debat in Straatsburg dat was aangevraagd door Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren).

Het Europees Directoraat voor Voedselveiligheid (DG SANTE) concludeerde bij twee recente controles (1,2) dat de traceerbaarheid van paarden in Uruguay en Argentinië ‘significant in het geding’ is. De controleurs uitten zorgen over het feit dat paarden in die landen vaak medicijnen en hormonen, zoals fenylbutazon en testosteron, krijgen toegediend die in de EU verboden zijn voor menselijke consumptie. “Dat vlees kan terecht komen in de EU voor menselijke consumptie”, schrijven ze in hun rapportages. Ook wijzen de EU-controleurs op Uruguayaanse politierapporten over paardensmokkel vanuit Brazilië; import van paardenvlees vanuit Brazilië werd in de EU verboden in 2017 vanwege voedselveiligheidsoverwegingen.

Hazekamp:

“Het welzijn van paarden in Zuid-Amerika is niet gegarandeerd en de veiligheid van hun vlees evenmin. Paarden worden wreed behandeld, verwaarloosd en zieke en gewonde paarden worden niet behandeld. Vaak is niet traceerbaar of paarden verboden medicijnen hebben gehad, voordat ze belanden in lugubere handelscentra en slachthuizen. Er zijn zelfs mediaberichten over Uruguayaanse bendes die paarden stelen van privé-eigenaren om ze aan te bieden aan slachthuizen die paardenvlees produceren voor de EU. Paardenbezitters die op zoek gingen naar hun gestolen dier, vonden hun paard soms terug in verzamelcentra voor de slacht.”

“Toch komt dit paardenvlees nog altijd terecht in de EU: bijvoorbeeld bij nietsvermoedende consumenten die een frikandel halen bij de snackbar op de hoek. Niet wetend dat ze mogelijk dubieus en onveilig Argentijns paardenvlees kopen. Europa moet deze import van paardenvlees direct stoppen,” zegt de Europarlementariër.

Europese Commissie weigert opnieuw actie

“De reactie van de Europese Commissie tijdens het debat was schandalig. De Commissie gaf tijdens het debat opnieuw aan dat Uruguayaanse en Argentijnse autoriteiten verbeteringen hebben beloofd. Dat zeggen ze al 12 jaar. Ondertussen komt er onveilig vlees op de markt en gaat het lijden van paarden door. Europa geeft zoals gebruikelijk voorrang aan handelsbelangen ten koste van de gezondheid van mens en dier. Een voorbode van wat we kunnen verwachten als vrijhandelsdeal Mercosur doorgaat,” aldus Hazekamp.

---
Meer informatie:

Gerelateerd nieuws

Gedeelte van beloofde EU-dierenwelzijnsverbeteringen gepubliceerd

De Europese Commissie publiceert donderdag een gedeelte van de beloofde wetsvoorstellen ter verbetering van dierenwelzijn. D...

Lees verder

Milieucommissie Europees Parlement stemt voor vrijgeven nieuw gentechvoedsel

De milieucommissie van het Europees Parlement heeft woesdag met een meerderheid van 47 tegen 31 leden ingestemd met het vrijg...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee