Europees Parlement: "Parkin­s­ongif Mancozeb verbieden per 31 januari"


Brussel moet goed­keuring hero­ver­wegen

18 december 2019

Een meerderheid van het Europees Parlement wil dat het landbouwgif Mancozeb per 31 januari in de EU wordt verboden. De Europese Commissie wil de toelating van de schimmelbestrijder met een jaar verlengen, maar een meerderheid van 443 leden stemde woensdag voor een bezwaarmotie van Europarlementariër Anja Hazekamp. De Europese Commissie moet het besluit nu heroverwegen.

Mancozeb wordt door toxicologen in verband gebracht met een verhoogd risico op Parkinson. Tv-programma Zembla berichttein september nog over een sterk verhoogd aantal mensen met Parkinson op het platteland, waar Mancozeb of soortgelijke bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Mancozeb is in Nederland de meest verkochte schimmelverdelger. Uit door Greenpeace Nederland bij de overheid opgevraagde verkoopcijfers blijkt dat in 2017 maar liefst 2,5 miljoen kilo van het middel is verkocht.

"Mancozeb brengt duidelijk risico’s met zich mee voor de gezondheid. Daarvoor is genoeg bewijs, bevestigen onafhankelijke toxicologen, maar ook het Europese Committee voor Risicoanalyse," zegt Hazekamp.

In een bezwaarmotie wijst Hazekamp onder meer op het feit dat Mancozeb bestaat uit verschillende bestanddelen die al eerder verboden werden in Europa vanwege gezondheids- en milieurisico’s.

De Europese goedkeuring voor Mancozeb liep oorspronkelijk al af in 2016. De Europese Commissie heeft de goedkeuring sindsdien echter telkens verlengd, in afwachting van een definitief oordeel van de Europese Voedselautoriteit (EFSA). Met haar nieuwste voorstel wil de Commissie de huidige goedkeuring, die afloopt op 31 januari aanstaande, verlengen tot 2021, ondanks de reeds bekende risico’s. "Dat de Europese Commissie met dit besluit de gezondheid van mensen op het spel zet ten gunste van de gifindustrie is stuitend," vindt Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Opinie: ‘Green Deal’ of gewoon weer groen verkooppraatje?

Gepubliceerd op Joop.nl op 11 december 2019“Als iets onze cultuur bedreigt is het klimaatverandering”. Met die woorden introd...

Lees verder

Voldoende politieke steun binnen het Europees Parlement en de lidstaten om regels diertransporten aan te scherpen

"Er is voldoende politieke steun binnen de EU-lidstaten en binnen het Europees Parlement om de bestaande regels voor diertran...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee