EP stemt over visserij-vrije zones en koraal­be­scherming


13 januari 2015

Het Europees Parlement stemt dinsdag in Straatsburg over voorstellen van Europarlementariër Anja Hazekamp om in kwetsbare gebieden in de Middellandse- en Zwarte Zee de visserij te sluiten en koraalriffen te behoeden voor plundering en beschadiging. De voorstellen van Hazekamp maken deel uit van een breder pakket aan maatregelen ter bescherming van de Middellandse- en Zwarte Zee.

De Partij voor de Dieren pleit ervoor om gebieden waar veel vissoorten dreigen uit te sterven, af te sluiten voor visserij. Ook gebieden waar sprake is van (bij)vangst van bedreigde diersoorten komen volgens Hazekamp in aanmerking voor een visserijstop, om zodoende de biodiversiteit te stimuleren. "De Middellandse Zee is een van de mooiste, maar tegelijkertijd ook een van de meest bedreigde zeeën ter wereld. We moeten overbeviste gebieden rust gunnen en vispopulaties en ecosystemen de kans geven om zich te herstellen,” bepleit Hazekamp.


Koraal
Het Europarlementslid maakt zich daarnaast sterk voor een oogst- en verkoopverbod van rood koraal, ook wel bloedkoraal genoemd. Koraalriffen worden bedreigd, onder meer doordat ze massaal uit het water worden gehaald om er sieraden van te maken. “De unieke onderwaterwereld bij koraalriffen verdient respect en moeten we beschermen voor overexploitatie,” zegt Hazekamp.

Bijvangst
Een derde PvdD-voorstel waarover het Europarlement dinsdag stemt, is een verbod op trawlnetten. Trawlnetten zorgen voor veel bijvangst van dolfijnen, zeevogels en andere zoogdieren die verstrikt raken in de netten en vervolgens verdrinken. Wetenschappelijke adviezen pleiten voor beperking van trawlnetten. “Het is duidelijker en milieu- en diervriendelijker om ze helemaal uit het water te halen,” aldus Anja Hazekamp.

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee