Doorbraak! Bedreigde makohaai wordt komende 2 jaar met rust gelaten


Hoop voor de makohaai

24 november 2021

STRAATSBURG 24 november 2021 - Na eerdere weigeringen, is de EU deze week toch akkoord gegaan met internationale beschermingsmaatregelen voor de makohaai. De komende twee jaar mag er niet gejaagd worden op de bedreigde haaiensoort: in 2022 en 2023 geldt een internationaal vangst- en aanlandverbod. Dat heeft de Internationale Commissie voor de instandhouding van Atlantische tonijnen (ICCAT) besloten.

Het gaat slecht met de makohaai, die op de Rode lijst van de IUCN is aangemerkt als wereldwijd bedreigde diersoort. Wetenschappers, natuurorganisaties en regeringen van verschillende landen, waaronder Canada, het Verenigd Koninkrijk, Senegal en Gabon, pleiten al sinds 2017 voor een internationaal verbod op vangst en aanlanding van de makohaai.

Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) is opgelucht over het besluit. “Doorgaan met jagen op de makohaai, zou het voortbestaan van deze diersoort verder in gevaar brengen en is onverantwoord. Dit vangstverbod geeft de makohaai een grotere kans op herstel,” zegt Hazekamp

Hazekamp had Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius (Visserij) al meerdere keren gevraagd om een internationaal verbod te steunen namens Europa. In een brief riepen Hazekamp en de Franse Europarlementariër Caroline Roose de Eurocommissaris begin dit jaar op om een internationaal vangstverbod onvoorwaardelijk en zonder uitzonderingen te steunen. De Eurocommissaris schreef in juli echter terug toch door te willen gaan met jagen en te pleiten voor een vangstquotum van 500 ton.

Een grote gok volgens wetenschappers en dus kaartte Hazekamp de kwestie opnieuw aan in schriftelijke vragen en tijdens een recente bijeenkomst met belanghebbenden en de Europese Commissie.

Tijdens het ICCAT overleg afgelopen week ging de Europese Commissie uiteindelijk akkoord met een - weliswaar tijdelijk - vangstverbod. “Gelukkig is de Europese Commissie tot bezinning gekomen en akkoord gegaan met een voorlopig vangstverbod," zegt Hazekamp. "Maar over het plan om de jacht weer te heropenen in 2024 is het laatste woord nog niet gezegd.”

Gerelateerd nieuws

Europese miljardensubsidies voor landbouw in strijd met groene ambities

STRAATSBURG, 23 november 2021 - Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is een desastreus plan waarmee de toekomst ...

Lees verder

Parlementaire enquête diertransporten nadert eindstemming

BRUSSEL, 1 december 2021 - Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) hoopt dat de parlementaire enquêtecommiss...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee