Stem­ver­klaring over de part­ner­schaps­over­een­komst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de Republiek Senegal


11 februari 2015

Partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de Republiek Senegal

(A8-0010/2015)

Anja Hazekamp

Ik heb tegen de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en Senegal gestemd, vanwege drie overduidelijke redenen:

- Alle visserijovereenkomsten tussen de EU en ontwikkelingslanden zijn ingericht op maximale uitbuiting van zeeën en oceanen om zo het falende Europese visserijbeleid te verhullen en de Europese vissersvloot op te been te houden. Dit gaat ten koste van dieren, natuur, milieu en mensen ter plaatse. Destructief Europees visserijbeleid kun je niet in stand houden door meer of elders te vissen; het is beter om schoon schip te maken en te stoppen met gesubsidieerde overbevissing.

- West-Afrikaanse wateren worden nu al sterk overbevist, terwijl door illegale visserij en ontbrekend onderzoek naar vispopulaties geen actuele gegevens beschikbaar zijn. Dat geldt in het bijzonder voor de kwetsbare slipjacktonijn. Het is onverantwoord om Europese schepen daar te laten vissen.

- Senegal zelf is bezig met nieuwe wetgeving om hun visserijdruk te verminderen; het is tegenstrijdig om juist nu dan een partnerschapsovereenkomst inzake visserij overeen te komen.

Interessant voor jou

Bijdrage plenaire vergadering over de vermelding van het land van oorsprong van vlees op het etiket van bereide levensmiddelen

Lees verder

Stemverklaring over de humanitaire crisis in Irak en Syriƫ als gevolg van het IS-geweld

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer