Bijdrage visse­rij­com­missie over plant­aardige alter­na­tieven voor vis


29 november 2023

Anja Hazekamp (PvdD):

Bedankt aan alle sprekers die hier zijn. Drie jaar geleden stond de vleeslobby hier in Brussel om veggie burgers te verbieden. Dat konden we gelukkig voorkomen. En vandaag moeten van de visserij-industrie de vegetarische vissticks van tafel. Waarom zijn ze nou bang dat als je perongeluk een plantaardig product eet, dat lekker kan vinden, waar zijn ze nou zo bang voor? Steeds meer mensen kiezen er bewust voor om meer plantaardig te eten. Zij maken bewust de keuze voor plantaardige alternatieven. In het belang van dieren, in het belang van ons milieu, in het belang van oceanen en in het belang van onze planeet.

Dat mensen in de war zouden raken van benamingen als ‘veggie burgers’ of ‘veggie vissticks’ is natuurlijk grote onzin. Dat blijkt ook duidelijk uit de cijfers die hier vandaag gepresenteerd zijn door de Europese Vegetariërs bond. En ik vraag me af of de heer Pinto nog wat meer kan vertellen over de kansen en voordelen die plantaardige vis-alternatieven, want het is belangrijk om vandaag ook bij die voordelen stil te staan.

Een transitie naar een meer plantaardig dieet vermindert de impact van ons voedselsysteem op de Aarde. Dat erkent ook de Europese Commissie in haar Boer-tot-Bord Strategie. Ik heb daarom ook een aantal vragen aan de Europese Commissie:

- Is de Commissie het met mij eens dat succesvolle plantaardige alternatieven voor vlees en vis juist ondersteuning verdienen?
- Welke kansen ziet de Commissie om de productie en consumptie van gezonde plantaardige alternatieven aan te moedigen?
- En is de Commissie het met mij eens dat een verbod op plantaardige vis-alternatieven een heel slecht idee is?

Tot slot wil ik ook de vertegenwoordigers van de visserij en de verpakkingsindustrie die hier vandaag aanwezig waren, aanmoedigen om plantaardige alternatieven niet te zien als een bedreiging maar als een kans. Een kans om ons voedselsysteem duurzamer te maken. Een gezonde planeet en een gezonde oceaan zijn in het belang van ons allemaal. En ook met plantaardige producten is geld te verdienen. Sterker nog, plantaardig is de toekomst.

Interessant voor jou

Bijdrage milieucommissie over fipronil, tricyclazole, ECHA en pesticides

Lees verder

Bijdrage landbouwcommissie over de studie "Ontwikkeling van de melkproductie in Europa na het einde van de melkquota", georganiseerd door beleidsafdeling B

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer