Bijdrage visse­rij­com­missie over Het onver­mogen van de Unie aanpakken om de biodi­ver­siteit te beschermen en de visbe­standen te doen toenemen


21 januari 2020

Anja Hazekamp (PvdD): Dank u wel voorzitter. We horen hier toch wel verschil in opvatting. We horen heel veel cijfers en verschillen daarin, maar ondertussen weten we dat de lidstaten niet alleen op land maar ook op zee vooral bezig zijn onder beschermingsmaatregelen voor Natura2000-gebieden uit te komen. Zeker op zee nemen de lidstaten het niet zo nauw.

Het verschil in cijfers wordt helemaal duidelijk als je kijkt naar dit voorbeeld over de Doggersbank. Als je in deze 'Marine Protected Areas' gewoon mag blijven doorvissen en eigenlijk gewoon mag doorgaan zoals je altijd deed, dan kan ik me voorstellen dat de mensen die opkomen voor de bescherming van deze gebieden zeggen: ja, er verandert niks en deze gebieden zijn in feite helemaal niet beschermd.

Als we kijken naar de voorstellen van Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, waarbij ze zeggen dat het eigenlijk oke is dat ze met sleepnetten in dit unieke natuurgebied hun gang gaan, dan kun je nog grotere vraagtekens stellen bij de bescherming van zo'n natuurgebied.

Het omploegen van de Doggersbank, waar bedreigde haaien, koralen en vele andere soorten zitten, spant wat mij betreft wel echt de kroon. Hoe kun je bodemvisserij toestaan in een gebied dat juist beschermd is vanwege die bodem en vanwege die bijzondere zandbanken daar?

Het is dan ook niet voor niets dat het Wereld Natuur Fonds en ClientEarth deze video hebben gemaakt en volgens mij ook een klacht hebben ingediend tegen de Europese Commissie tegen die geplande bodemvisserij op de Doggersbank. Omdat het in strijd is met de Europese natuurbeschermingswetgeving.

Ik wil dan ook graag van de vertegenwoordigers van de Commissie weten of zij kunnen garanderen dat ze de voorgenomen bodemvisserij op de Doggersbank echt nog eens kritisch zullen bekijken en bij voorkeur stoppen? Omdat de natuurlijke eigenschappen van de Doggersbank hiermee verwoest zullen worden.

Ik wil specifiek vragen hoe ver de Commissie is met de behandeling van de klacht die deze organisaties hebben ingediend tegen de verwoesting van onze natuur.

Interessant voor jou

Bijdrage visserijcommissie over meerjarig beheersplan voor blauwvintonijn in het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee

Lees verder

Bijdrage landbouwcommissie tijdens gedachtewisseling met Marija Vučković, Kroatisch minister van Landbouw, over de prioriteiten van het Kroatische voorzitterschap op het gebied van landbouw

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer