Bijdrage visse­rij­com­missie over de blauwe economie


30 maart 2015

Anja Hazekamp (PvdD): Dank u wel voorzitter. Onze oceanen en onze zeeën vormen een belangrijk deel van ons bestaan. Ze bieden ons voedsel, ze bieden een krachtige klimaatbuffer, ze bieden schoonheid en ze bieden de mogelijkheid om te recreëren. Die gebieden moeten we dan ook koesteren. We moeten ze zorgvuldig gebruiken - als we ze al gebruiken. Maar als we dit plan zien, dan is het er op gericht om alle potentieel uit te nutten. Om alles eruit te schrapen wat er nog in zit.

En nog meer exploitatie, terwijl de mariene ecosystemen op dit moment al zwaar onder druk staan, dat kan toch niet?

Bij het lezen van dit rapport en het ontwerpadvies over de blauwe economie, viel het mij op dat het vooral gaat over 'blauwe groei'. En ik moest onwillekeurig denken aan een verhaal uit het Nieuwe Testament: de wonderbaarlijke vermenigvuldiging van de vissen. De simpele waarheid is volgens mij dat oneindige groei op een eindige planeet, of het nu blauwe groei is of groene groei, niet haalbaar is. De zeeën zijn groot en de zeeën zijn diep, maar we hebben de bodem wel bereikt.

Voorzitter. Ik geloof niet zo in wonderen en ik geloof ook niet in 'blauwe groei'. We moeten wat mij betreft toe naar een ander systeem. Een systeem waarbij we de economie bekijken als een steady state economie, waarbij groei niet een doel op zich is maar waarbij de economie respect heeft voor onze planeet en de grenzen van die planeet.

Ik daag u allen dan ook uit om niet te streven naar groei, en niet ten koste van alles te streven naar meer, meer van alles; maar om te zoeken naar werkelijk duurzaam gebruik van de blauwe gebieden op onze planeet, met respect voor de grenzen die zij heeft. Dank u wel.

Interessant voor jou

BijdrageĀ visserijcommissie over de handel in zeehondenproducten

Lees verder

Bijdrage debat Tweede Kamer over de Staat van de Europese Unie

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer