Bijdrage plenaire verga­dering tijdens het debat met minister-president Rutte over de toekomst van Europa


13 juni 2018

Anja Hazekamp (PvdD): Dank u wel voorzitter. Minister-president, vanochtend zei u: "Minder beloven en meer waarmaken". Vervolgens zei u dat de uitstoot van broeikasgassen niet 30 procent, maar 55 procent zou moeten zijn. Ik denk dat dat heel goed is. Alle lof en hulde daarvoor.

Maar tegelijkertijd is onze afhankelijkheid van aardgas niet alleen de reden voor wekelijkse aardbevingen in Groningen, maar brengt het ook de doelstellingen van het klimaatakkoord geen stap dichterbij.

En tegelijkertijd haalt Nederland veel van de ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties niet. We hebben teveel armoede, we hebben te weinig hernieuwbare energie, we hebben slechts een klein aandeel van de landbouw dat biologisch is en de uitstoot van broeikasgassen is veel hoger dan die van onze Europese collega's.

En tegelijkertijd doet uw kabinet bar weinig om dat aan te pakken. Want onlangs drukte u er bij de Europese Commissie nog een mestderogatie doorheen.

Voorzitter, onze bio-industrie brengt biologische boeren in de verdrukking en het brengt andere boeren in de verdrukking. Het houdt dierenleed en ernstige milieuvervuiling in stand en het is funest voor het klimaat.

Graag hoor ik van de premier hoe hij ervoor gaat zorgen dat Nederland niet het vieste jongetje van de Europese klas blijft.

Dank u wel.

Interessant voor jou

Bijdrage landbouwcommissie over de wetgevingsvoorstellen van het GLB voor de periode 2021-2027

Lees verder

Bijdrage plenaire vergadering over sluiting van de EU-markt voor ivoor om stroperij te bestrijden

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer