Bijdrage plenaire verga­dering over een momentum voor de oceaan: versterking van oceaan­g­over­nance en biodi­ver­siteit


3 oktober 2022

Anja Hazekamp (PvdD): Voorzitter, zeeën en oceanen zijn essentieel voor het leven op aarde. Desondanks gebruiken we de oceaan als vuilnisbak, als jachtgebied en als industrieterrein, en boren we de zeebodem kapot op zoek naar gas en olie.

Welke acties onderneemt de Europese Commissie om het wereldwijde beschermingsverdrag voor de internationale wateren zo snel mogelijk met succes aan te passen? Hoever is de Commissie met haar voorstellen om minstens 30 % van de zeeën in Europa en het liefst natuurlijk ook daarbuiten eindelijk echt te gaan beschermen?

Ik wil ook graag aandacht vragen voor de walvissen. Al sinds 1986 is er een wereldwijd verbod op de walvisjacht. Ondanks dit verbod jagen Noorwegen, Japan, de Deense Faeröereilanden – en sinds dit jaar helaas ook weer IJsland – op walvissen. Dat is wreed en onverantwoord. Walvissen (en hun poep) zijn cruciaal voor het ecosysteem en onmisbaar in de strijd tegen klimaatverandering. Het Europees Parlement doet daarom opnieuw een oproep aan Noorwegen, Japan, maar zeker ook aan IJsland en de Faeröereilanden, om de jacht op walvissen en dolfijnen voor eens en voor altijd te stoppen. Is de Commissie bereid om deze oproep te steunen en deze landen, inclusief IJsland, hierop aan te spreken?

Voorts ben ik van mening dat de Europese landbouw- en visserijsubsidies moeten worden afgeschaft.

Interessant voor jou

Bijdrage plenaire vergadering over het streven van de EU naar een duurzame en concurrerende EU-aquacultuur

Lees verder

Bijdrage plenaire vergadering over de belangrijkste doelstellingen voor de CITES-CoP19-vergadering in Panama

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer