Bijdrage plenaire verga­dering over het streven van de EU naar een duurzame en concur­re­rende EU-aqua­cultuur


3 oktober 2022

Anja Hazekamp (PvdD): Voorzitter, visfokkerijen zijn de megastallen van de onderwaterwereld. Net als in megastallen op land worden dieren in visfokkerijen met veel tegelijk opgesloten in te kleine ruimtes. Net als in megastallen op land worden dieren in visfokkerijen zodanig gehouden dat ze hun natuurlijke gedrag niet kunnen vertonen en is hun leven één grote lijdensweg. Net als in megastallen op land leidt het op elkaar proppen van grote hoeveelheden dieren in visfokkerijen tot milieuvervuiling, tot ziektes en tot overmatig antibioticagebruik.

Het fokken van vissen is daarnaast verre van duurzaam. De Afrikaanse kust wordt letterlijk leeggevist om onze visfokkerijen in Europa en elders in de wereld van vismeel te voorzien. Voor het laten opgroeien van één zalm in zo’n visfokkerij zijn 350 uit het wild gevangen vissen nodig.

Een Spaans bedrijf wil komend jaar zelfs de allereerste octopusfokkerij ter wereld openen: een ramp voor dierenwelzijn en een ramp voor het milieu, zo waarschuwen wetenschappers.

Maar ondanks al deze desastreuze effecten voor mens, dier en milieu wordt hier in Straatsburg gepleit voor een sterke groei van het aantal visfokkerijen in Europa.

De Partij voor de Dieren wil voorkomen dat we dezelfde fout maken als in de veehouderij. Daarom zullen wij tegen dit verslag stemmen.

Interessant voor jou

Bijdragen plenaire vergadering over de richtlijn industriële emissies

Lees verder

Bijdrage plenaire vergadering over een momentum voor de oceaan: versterking van oceaangovernance en biodiversiteit

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer