Bijdrage plenaire verga­dering over een EU-verbod op het gebruik van wilde dieren in het circus


16 december 2021

Anja Hazekamp (PvdD): Voorzitter, leeuwen die door hoepels springen, olifanten die op hun achterpoten staan en nijlpaarden die op een krukje zitten. Dat is het onnatuurlijke gedrag dat wij wilde dieren aanleren met uiterst gewelddadige trainingsmethoden onder het mom van entertainment. En als de dieren hun kunstjes niet moeten vertonen, worden ze opgesloten in veel te kleine kooien of worden ze in hun trailers vastgeketend en geïsoleerd. Ze krijgen geen beweging, er is geen enkele mogelijkheid om hun natuurlijk gedrag uit te oefenen en, sterker nog, de dieren zijn gestrest en stuk voor stuk vertonen ze afwijkend of zelfs gevaarlijk gedrag. Daar komen dan nog de vele en lange transporten bovenop. Dit is puur dierenleed.

We hebben het over dieren, levende wezens met bewustzijn en gevoel, geen accessoires, speelgoed of producten om mensen mee te vermaken. Ik ben daarom blij dat 1 miljoen burgers hebben opgeroepen tot een Europees verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen. 23 lidstaten hebben het gebruik van wilde dieren in circussen al verboden vanwege het dierenwelzijn, maar ook vanwege de openbare veiligheid. Het is niet alleen een ethisch probleem, commissaris. Honderden incidenten, zoals ontsnappingen, aanvallen en ongelukken, hebben dat de laatste twee decennia bewezen.

Laten we Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje een handje helpen. Kom met een Europees verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen. En laten we samen de laatste wilde dieren bevrijden en opvangen op een plek ver weg van het circus.

Interessant voor jou

Bijdrage plenaire vergadering over de uitkomst van de COP26 in Glasgow

Lees verder

Bijdrage plenaire vergadering over het onderzoek en de aanbevelingen van de onderzoekscommissie over diertransporten

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer