Bijdrage plenaire verga­dering over diepzee visserij in inter­na­ti­onale wateren


13 december 2016

Anja Hazekamp (PvdD): De zeeën zijn groot, de oceanen zijn diep, maar de bodem is in zicht. Er leven naar schatting 10 miljoen soorten planten en dieren in onze oceanen. Veel van deze soorten zijn nog niet eens ontdekt. Ze leven óp of vlak boven de zeebodem; in de diepzee.

Deze diepzee begint bij 200 meter diepte en bevat prachtige koraalriffen. De grootste zijn meer dan 35 meter hoog. De oudste zo’n 8500 jaar oud. Er leven vissen die - zonder menselijk ingrijpen - een leeftijd van 150 jaar kunnen bereiken. Er leven prachtige vissen in de diepzee die worden vermalen tot goedkoop veevoer en visolie.

Waar halen wij het recht vandaan, om deze unieke soorten in unieke ecosystemen, in één klap weg te vagen met monsterlijk grote sleepnetten? Dat is geen visserij, dat is oceaanvandalisme!

Internationale wateren kennen nauwelijks regels. Vissen zijn vogelvrij verklaard.

Met moeite ligt er nu - na jarenlange discussies - een halfslachtig plan om deze ecocide tegen te gaan. Maar opnieuw weegt het recht van de sterksten zwaarder dan het belang van de zwaksten. Europa vindt haar zwaar gesubsidieerde vissersschepen belangrijker dan de bescherming van kwetsbare ecosystemen.

Tegen wetenschappelijke adviezen in worden met dit voorstel sleepnetten tot 800 meter diepte toegestaan. Alleen de állerdiepste zeebodems worden íetsje beter beschermd. Een doekje voor het bloeden.

Het is met pijn in mijn hart dat ik vóór dit voorstel zal stemmen. Omdat zonder dit plan de zeebodem helemaal aan de vandalen van de diepzeevissersvloot is overgeleverd.

Voorts ben ik van mening dat Europese landbouw- en visserijsubsidies moeten worden afgeschaft.

Interessant voor jou

Bijdrage tijdens hoorzitting met Eurocommissaris Phil Hogan over de gevolgen van vrijhandelsverdragen

Lees verder

Bijdrage plenaire vergadering over de activiteiten van de verzoekschriftencommissie

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer