Bijdrage plenaire verga­dering over de illegale handel in gezel­schaps­dieren in de EU


11 februari 2020

Anja Hazekamp (PvdD): Voorzitter, huisdieren zorgen voor veel plezier, maar achter de huisdierenhandel gaat ook enorm veel dierenleed schuil. Huisdieren worden in een opwelling gekocht en met hetzelfde gemak weer weggegooid. Elke dag worden in Europa dieren verwaarloosd, mishandeld, gedumpt of gedood.

Mevrouw de commissaris, wist u dat in Ierland windhonden drugs en steroïden krijgen om te presteren op de renbaan, waardoor zij aan het einde van het seizoen tandeloos en verzwakt zijn?

Wist u dat in Spanje galgo’s die gebruikt worden voor de jacht, worden gestraft door aan bomen te worden opgehangen tot ze uitgeput stikken?

Wist u dat in veel Oost-Europese landen zwerfhonden in brand worden gestoken of gevoerd worden met antivries of gebroken glas?

Wist u dat in heel Europa zwerfkatten worden vergiftigd, doodgeschoten, dat hun staarten worden uitgetrokken, oren worden afgeknipt of hele nestjes worden verdronken?

Wist u dat voor de malafide puppyhandel puppy’s worden gefokt in grote schuren, waarna ze via internet worden verkocht?

Mevrouw de commissaris, deze handel moet keihard worden aangepakt.

Puppyschuren moeten voor eens en voor altijd worden verboden. Daarnaast moeten alle honden en katten verplicht worden gechipt en geregistreerd, moeten er meer controles zijn en moet er zwaarder worden gestraft, zeker voor het vervalsen van paspoorten en chips. Er moet een einde komen aan deze georganiseerde criminaliteit en aan dit dierenleed.

Interessant voor jou

Bijdrage plenaire vergadering om een spoeddebat over over de handelsbesprekingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten te agenderen

Lees verder

Bijdrage plenaire vergadering over de 'Farm to Fork Strategy' - de centrale rol van landbouwers en plattelandsgebieden

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer