Bijdrage plenaire vergadering over de handelsovereenkomst tussen de EU en Mercosur
Anja Hazekamp (PvdD):
Commissaris, elk jaar importeert Europa miljoenen kilo’s fout paardenvlees uit Argentinië en Uruguay. Vlees van ernstig mishandelde paarden die bovendien nog eens met hormonen en medicijnen worden behandeld. Die worden hier verwerkt in bitterballen en andere snacks. Maar in plaats van deze import te stoppen, maakt Europa de handel in fout paardenvlees alleen nog maar makkelijker met het Mercosur verdrag. En dat is slechts één van de vele desastreuze gevolgen van dit handelsverdrag.
Er zal nog meer ontbost worden voor de productie van veevoer en biobrandstoffen. Hoe halen we dan de klimaat- en biodiversiteitsdoelen nog? Zuid‑Amerikaanse boeren gebruiken pesticiden die hier in Europa verboden zijn. Met Mercosur is niet meer te voorkomen dat dit landbouwgif op ons bord belandt. En tot slot, voorzitter, wil ik graag een toezegging van de commissaris dat er niet meer levende dieren niet meer op transport worden gezet vanuit Mercosur-landen en op gigantische schepen onze kant op komen.
Jadwiga Wiśniewska (ECH): Dankuwel. Ik heb een vraag voor u. Wat denkt u van Mercosur in het licht van de verordening inzake het veiligstellen van de toeleveringsketen? Dat is een verordening die we hebben goedgekeurd in het vorige mandaat, de "van boer tot bord"-strategie, eveneens. Hoe zal deze deal daar gevolge op hebben, in de landbouw in Polen, in Duitsland? Zal deze overeenkomst geen domino-effect veroorzaken? En zullen de boeren hun boeken niet moeten sluiten vanwege concurrentie?
Anja Hazekamp (PvdD): Ik deel uw zorgen. De "van boer tot bord"-strategie was heel duidelijk: meer biologische landbouw, minder gebruik van landbouwgif, beter dierenwelzijn, meer consumptie van groenten en fruit in plaats van vlees en zuivel. En we zien echter dat de Mercosur deal precies het tegenovergestelde doet. Die zal ertoe leiden dat we gewoon weer gevaarlijk landbouwgif mogen exporteren, dat de normen verhoogd worden voor landbouwgif dat hier verboden is. Dat zien we nu al gebeuren. Er zal meer vlees en zuivel deze kant op komen, er zal meer ontbossing plaatsvinden, nog meer import van veevoer. Kortom, onze boeren, ons milieu, zijn niet gediend met de overeenkomst met Mercosur.
Interessant voor jou
Bijdrage milieucommissie over de uitwisseling van standpunten met het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES) en de Europese Onderzoeksraad (ERC) over hun recente beoordelingsrapporten
Lees verderBijdrage plenaire vergadering over de Clean Industrial Deal
Lees verder