Bijdrage mili­eu­com­missie over het initi­atief van de bestuivers


4 september 2023

Anja Hazekamp (PvdD):

De bij, een cruciaal maar ook een geniaal dier. In al haar honderden verschijningsvormen of beter gezegd: haar verdwijningsvormen, want ruim de helft staat op de Rode lijst en er zijn al tientallen soorten verdwenen.

En dus moeten we veel meer doen om de bijen te beschermen. Minder landbouwgif en meer biodiversiteit zowel op het platteland als in de stad zijn daarvoor van essentieel belang om te voorkomen dat er nog meer bijensoorten uitsterven. Daarvoor zijn betere natuurbescherming regels en een sterke natuurherstelwet nodig.

En om de impact van landbouwgif op bijen te verminderen is het verder fundamenteel om geen derogaties voor neonicotinoïden meer te gegeven. De uitspraak van de hoogste rechter ligt er al een hele tijd. En toch worden er nog steeds uitzonderingen toegestaan door lidstaten en maakt de COM geen haast met de omzetting van de uitspraak van het Hof in duidelijke regels. Waarom niet en wanneer kunnen we daar eigenlijk wel iets van verwachten?

Nog zo’n onderwerp wat ontzettend langzaam gaat: het exportverbod van de reeds verboden gifstoffen in de Europese Unie. Deze is nu onder consultatie en levert zoals verwacht veel gezeur op van producenten en de industriële landbouw. Laat je alsjeblieft niet bang maken daardoor. De Commissaris heeft ons dit verbod beloofd en het moet er nu eindelijk eens komen - bijensterfte is een wereldwijd probleem en de EU moet daarin zijn verantwoordelijkheid nemen.

Dat wil ook zeggen: geen importtoleranties meer voor residuen van neonicotinoïden. Voor 2 middelen is dat inmiddels geregeld, maar waar blijft de rest? Gaat de Commissie nog meer stappen nemen om de import van producten waar bijengif op zit te stoppen?

Dank u wel.

Interessant voor jou

Bijdragen milieucommissie over detergenten

Lees verder

Bijdrage milieucommissie over standpunten uitwisseling met Virginijus SINKEVIČIUS, commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij: presentatie van recente Commissievoorstellen

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer