Bijdrage mili­eu­com­missie over de EU-strategie voor duurzaam en circulair textiel


17 mei 2022

Anja Hazekamp (PvdD): Dank u wel voorzitter.

Achter de kleren die wij dragen gaat onnoemelijk veel milieuschade, dierenleed en sociaal onrecht schuil. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat je vandaag de dag nog een kledingwinkel in kunt lopen en dat je er niet op kunt vertrouwen dat de kleding die je koopt vrij is van kinderarbeid of dwangarbeid. Dat je er niet op kunt vertrouwen dat de kleding gemaakt is zonder zeer giftige stoffen. Dat er ongedragen kledingcollecties verbrand worden, omdat ze niet verkocht zijn.

Wanneer komt de Europese Commissie eindelijk met haar wetsvoorstel om producten die voortkomen uit kinderarbeid te weren uit Europa? En kan de Commissie een inschatting geven wanneer er een verbod komt op het verbranden van nieuwe, onverkochte kleding in Europa?

Ik wil graag aandacht vragen ook voor de vaak zeer giftige stoffen die gebruikt worden in kleding. Verfstoffen met name. Wereldwijd wordt 20 procent van de vervuiling van schoon water veroorzaakt door verf en chemicaliën die de textielindustrie gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van de Wereldbank. En dat moet anders. Hoe gaat de Commissie dat helpen oplossen?

En dan nog een ander product dat voor kleding gebruikt wordt: bont. Het fokken en doden van dieren voor bont is niet alleen wreed, ook levensgevaarlijk. Zo bleek opnieuw tijdens de coronacrisis, toen bleek dat deze dieren erg gevoelig zijn voor covid.

Dierenbeschermingsorganisaties uit 27 Europese landen lanceren morgen het burgerinitiatief “Europa bontvrij”. De initiatiefnemers vechten voor een einde aan de bontindustrie in de Europese Unie. En voor een importverbod op bont van buiten Europa.

Wij staan zij aan zij met de initiatiefnemers totdat de laatste kooien leeg zijn. En laten we hopen dat landen zelf, net als bijvoorbeeld Nederland, niet gaan afwachten, maar de bontproductie nu al verbieden.

Op dit moment is het niet verplicht om producten die voor meer dan 20% uit bont bestaan te labelen als bontproduct. Daardoor is bont niet altijd herkenbaar voor de consument. Gaat de Europese Unie ervoor zorgen dat er een duidelijke waarschuwing komt op álle bontproducten, totdat de bontproductie en import van dit dierenleed uit Europa verdwenen is?

Dank u wel.

Interessant voor jou

Bijdrage plenaire vergadering over de bouw van een muur op de grens tussen Polen en Belarus in het oerbos van Białowieża

Lees verder

Bijdrage plenaire vergadering over vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen en versterking van de consumentenbescherming

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer