Bijdrage land­bouw­com­missie over het Maltese voor­zit­ter­schap


26 januari 2017

Welkom meneer Galdes,

Als vertegenwoordiger van de Nederlandse Partij voor de Dieren vind ik het geweldig dat naast landbouw en visserij, ook dierenrechten een prominent onderdeel is van uw kabinet. Daar zou het Europees Parlement een voorbeeld aan kunnen nemen.

Dit is uw moment om dierenwelzijn in Europa te kunnen verbeteren. Door in te zetten op een nieuwe dierenwelzijnstrategie: minder intensieve veehouderij, geen lange afstandstransporten.

- Miljarden dieren in de vee-industrie zitten hier op te wachten;
- Miljoenen dierenbeschermers in Europa zitten hier op te wachten;
- En ook uw eigen Maltese bevolking zit te wachten op verbetering van Europese dierenwelzijnsregels, zo blijkt uit de laatste Eurobarometer.

Dank voor uw steun voor Animal Welfare Platform. Maar dat is zeker niet genoeg. Gaat u in navolging van het Europees Parlement en verschillende lidstaten, de Commissie aansporen tot een nieuwe dierenwelwelzijnstrategie? Ik hoop het van harte.

Maar ook in het wild levende dieren hebben hulp nodig.

Miljoenen migrerende vogels gebruiken Malta als rustpunt op hun route. Maar de rust is ver te zoeken. Op dit moment is de najaarsjacht op tientallen vogelsoorten nog volop aan de gang. En in het voorjaar zullen ruim 10.000 jagers in amper drie weken tijd vele duizenden zomertortels en kwartels doden. En vallen vele andere vogels illegaal ten prooi aan deze jagers. Grauwe kiekendieven, gierzwaluwen, wielewalen, dat zijn zo maar enkele voorbeelden.

Dit is onacceptabel en in strijd met alle internationale verdragen. Wat kiest u: Malta als mooi mediterraan vogelparadijs of een moordeiland voor lustjagers? Dank u wel.

Interessant voor jou

Bijdrage visserijcommissie over een meerjarenplan voor de Noordzee (2)

Lees verder

Bijdrage landbouwcommissie tijdens debat met Eurocommissaris Phil Hogan over de vogelgriep

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer