Bijdrage land­bouw­com­missie over het klonen van dieren voor land­bouw­doel­einden


26 mei 2015

Anja Hazekamp (PvdD): Dank u wel voorzitter. Allereerst wil ik de rapporteurs bedanken voor hun mooie rapport. Er is heel veel werk verzet en dat heeft tot een mooi resultaat geleid. Toch maak ik me nogal wat zorgen, voorzitter. Want zoals we hier volgens mij allemaal weten is het kloneren niet in het belang van de boeren. Consumenten verzetten zich massaal tegen deze techniek, en het is zeker ook niet het belang van de dieren. Er zijn grote dierenwelzijnsproblemen. Niet alleen voor de dieren die zelf gekloneerd worden, maar ook voor hun draagmoeders en voor hun nakomelingen. Tijdens de hoorzitting hebben we gehoord dat de techniek de laatste decennia eigenlijk nauwelijks verbeterd is. Er zijn geen grote wetenschappelijke vooruitgangen geboekt, en ook is de techniek niet effectiever, efficiënter of diervriendelijker geworden. Dat zet ook grote twijfels bij de vraag of het in de toekomst nog verbeterd zou kunnen worden.

Voorzitter. Dan blijft er wat mij betreft maar één ding over, en dat is een totaalverbod. Niet alleen voor de dieren die gekloneerd worden ten behoeve van landbouw of voedsel, maar ook voor alle andere doeleinden. We hebben gehoord dat cultuur en sport onder het verbod zouden vallen, maar ik zou dat ook graag uitbreiden met bijvoorbeeld wetenschappelijke doelen, het kloneren van huisdieren en alle andere mogelijke zaken.

Daarnaast denk ik dat de traceerbaarheid niet zo'n groot probleem hoeft te zijn. En als consumenten zoveel weerstand hebben tegen gekloneerde dieren, denk ik dat we op z'n minst moeten zorgen dat alle nakomelingen hier ook van de markt geweerd worden. Mocht dat vanwege het handelsverdrag tóch niet helemaal uit te bannen zijn - want dat is natuurlijk de belangrijkste achtergrond: handel, geld verdienen, daarom worden dieren gekloneerd - dan zou het minste wat we kunnen doen een hele duidelijke en heldere labelling van alle producten zijn. Niet alleen bij producten van de dieren zelf, maar ook van hun nakomelingen. Dank u wel.

Interessant voor jou

Bijdrage plenaire vergadering over de Japanse walvisjacht

Lees verder

Bijdrage plenaire vergadering over het Europese schoolmelk- en schoolfruitprogramma

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer