Vragen over per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) en hormoonontregelende stoffen
Indiendatum: 28 apr. 2025
Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord E-001693/2025
aan de Commissie
Artikel 144 van het Reglement
Rasmus Nordqvist (Verts/ALE), Dario Tamburrano (The Left), Merja Kyllönen (The Left), Sebastian Everding (The Left), Anja Hazekamp (The Left), Emma Fourreau (The Left), Jonas Sjöstedt (The Left), Catarina Martins (The Left), Villy Søvndal (Verts/ALE), Kira Marie Peter-Hansen (Verts/ALE), Cristina Guarda (Verts/ALE), Marie Toussaint (Verts/ALE), Martin Häusling (Verts/ALE), Maria Ohisalo (Verts/ALE), Majdouline Sbai (Verts/ALE), Lena Schilling (Verts/ALE), Alice Kuhnke (Verts/ALE), Pär Holmgren (Verts/ALE), Isabella Lövin (Verts/ALE), Sara Matthieu (Verts/ALE), Sigrid Friis (Renew), Stine Bosse (Renew), Martin Hojsík (Renew), Maria Noichl (S&D), Christel Schaldemose (S&D), Thomas Pellerin-Carlin (S&D), Christophe Clergeau (S&D), Manuela Ripa (PPE), Sirpa Pietikäinen (PPE), Diana Iovanovici Şoşoacă (NI), Elena Kountoura (The Left)
PFAS en hormoonontregelaars zijn op grote schaal aanwezig in consumentenproducten, in drinkwater en in het milieu. Deze chemische stoffen vormen een ernstig risico voor de menselijke gezondheid, met name voor vrouwen, die een grotere kans lopen op vruchtbaarheidsproblemen, zwangerschapscomplicaties, hormoongerelateerde soorten van kanker en vroegtijdige puberteit.
Ondanks de toezeggingen van de EU op het gebied van gendergelijkheid en volksgezondheid in het kader van de EU-strategie voor gendergelijkheid 2020-2025[1], is er nog werk te doen wat betreft de regulering van hormoonontregelende stoffen en de uitfasering van die chemische stoffen die vanuit een genderperspectief het meest schadelijk zijn.
- Welke specifieke maatregelen neemt de Commissie om te zorgen voor een genderresponsieve aanpak bij de komende herziening van de Verordening inzake de registratie en beoordeling van en de autorisatie en beperkingen ten aanzien van chemische stoffen, en bij de beperking van PFAS?
- Hoe gaat de Commissie zorgen voor beter onderzoek en betere regelgeving ter bescherming van vrouwen en kinderen tegen blootstelling aan PFAS en hormoonontregelaars?
- Kan de Commissie toezeggen PFAS en hormoonontregelaars in menstruatieproducten en producten voor persoonlijke verzorging te zullen verbieden, gezien de directe blootstellingsrisico’s van deze producten voor vrouwen?
[1] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/HTML/?uri=CELEX:52020DC0152.
Interessant voor jou
Vragen over de verduidelijking van het verbod in het kader van de habitatrichtlijn om met honden te jagen op dieren in hun holen
Lees verderVragen over implementatie van het Marine Action Plan en geleidelijke afschaffing van de bodemtrawlvisserij
Lees verder