Vragen over de export van 780 jonge stieren op het schip Nadera


Indiendatum: 29 sep. 2022

Op 2 september 2022 zijn vanuit de Franse haven Setè 780 jonge stieren op het schip Nadera geëxporteerd naar Algerije. Op 4 september 2022 is het schip geweigerd, wegens gezondheidsrisico’s door het ontbreken van eenduidige documenten over aanwezigheid of bewijs van vaccinatie tegen Infectieuze Boviene Rhinotracheitis. Het schip heeft op 19 september Algerije verlaten en is op 23 september aangemeerd in Setè, waarna de dieren zijn vervoerd naar het slachthuis in Aveyron.

  1. Deelt de Commissie de mening dat het onacceptabel is dat deze dieren drie weken lang op zee onderweg zijn geweest naar hun dood en dat dit transport vanuit Frankrijk zonder geldige of eenduidige documenten niet toegestaan had mogen worden?
  2. Welke stappen heeft de Commissie ondernomen om het lijden van de dieren aan boord van het schip Nadera zo snel mogelijk te eindigen?
  3. Kan de Commissie inmiddels aangeven wat ‘de meest geschikte koers voor de toekomst is’, zoals aangekondigd na de scheepsrampen met de Karim Allah en Elbeik in 20211, en welke stappen zij nog voor de herziening van Richtlijn 1/2005 onderneemt om gelijkaardige situaties te voorkomen, zoals ingrijpen, ondersteuning bieden aan de lidstaten bij administratieve en bureaucratische problemen en export van levende dieren stopzetten?

https://www.europarl.europa.eu...