Vragen over de effecten van pesti­ciden op amfibieën en reptielen


Indiendatum: 15 aug. 2022

Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord E-002814/2022
aan de Commissie
Artikel 138 van het Reglement
Anja Hazekamp (The Left)

Volgens de rode lijst van de Internationale Unie voor behoud van de natuur en de natuurlijke hulpbronnen (IUCN)[1] wordt 41 % van de amfibieën en 21 % van de reptielen met uitsterven bedreigd. Pesticiden zijn aangemerkt als een belangrijke oorzaak van deze achteruitgang. Op grond van Verordening (EG) nr. 1107/2009 betreffende gewasbeschermingsmiddelen en Uitvoeringsverordening (EU) nr. 283/2013 is echter een uitgebreide milieubeoordeling van pesticiden en werkzame stoffen vereist om ervoor te zorgen dat zij geen schadelijke gevolgen hebben voor amfibieën en reptielen.

In de praktijk worden de specifieke effecten van pesticiden op deze op grote schaal blootgestelde soorten bij risicobeoordelingen niet getest omdat er geen geschikte richtsnoeren zijn. Bovendien wordt onvoldoende rekening gehouden met de beschikbare literatuur. Daarom bieden de huidige risicobeoordelingen niet het vereiste beschermingsniveau voor amfibieën en reptielen, en dit falen heeft aanzienlijke gevolgen voor de betrokken populaties. Dit werd bevestigd door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) in een in 2018 gepubliceerd wetenschappelijk advies[2].

Daarom en in het kader van het pakket voor herstel van de natuur moet het opstellen van richtsnoeren een prioriteit zijn om te voorkomen dat de betrokken soorten met uitsterven worden bedreigd.

  1. Zal de Commissie meer dan 10 jaar na de inwerkingtreding van de verordening gewasbeschermingsmiddelen de EFSA eindelijk verzoeken deze richtsnoeren op te stellen?
  2. Waarom heeft de Commissie niet onmiddellijk een vervolg gegeven aan de voorbereidende werkzaamheden van de EFSA in 2018?

[1] https://www.iucnredlist.org

[2] https://doi.org/10.2903/j.efsa...

Indiendatum: 15 aug. 2022
Antwoorddatum: 30 sep. 2022

Antwoord van mevrouw Kyriakides
namens de Europese Commissie

Verordening (EG) nr. 1107/2009[1] bepaalt dat gewasbeschermingsmiddelen geen onaanvaardbare effecten mogen hebben op het milieu. Verordening (EU) nr. 283/2013[2] bepaalt dat bij de risicobeoordeling rekening moet worden gehouden met beschikbare en relevante gegevens, met inbegrip van gegevens uit open literatuur, en er zijn richtsnoeren[3] beschikbaar.

Zoals vermeld in het antwoord op schriftelijke vraag E-002475/2022 heeft de milieurisicobeoordeling in het kader van deze verordeningen reeds betrekking op een breed scala aan soorten (vogels, zoogdieren, vissen, amfibieën, ongewervelde dieren, planten, algen, micro-organismen) die tekenen vertonen van onaanvaardbare effecten op het milieu, als daar sprake van is. De regenboogforel wordt beschouwd als een surrogaatsoort voor de levensfasen in het water van amfibieën[4]. Bovendien worden amfibieën in de context van hormoonontregelende eigenschappen getest.

Wat de verdere werkzaamheden met betrekking tot richtsnoeren in het kader van Verordening (EG) nr. 1107/2009 betreft, is de Commissie momenteel met de lidstaten in gesprek over de prioritering[5]. Tijdens het bijwerken van de relevante richtsnoeren zullen de beschikbare wetenschappelijke adviezen van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en de bepalingen[6] van deze verordening om proeven met gewervelde dieren tot een minimum te beperken, in aanmerking worden genomen.

Ondertussen kunnen de lidstaten, wanneer zij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen toelaten, beperkingen of risicobeperkende maatregelen vaststellen afhankelijk van hun milieusituatie, waarbij zij ook bedreigde soorten in aanmerking kunnen nemen. Natuurherstel valt niet binnen het toepassingsgebied van Verordening (EG) nr. 1107/2009 en de lidstaten kunnen wat dit betreft ook specifieke gerichte acties ondernemen.

[1] https://eur-lex.europa.eu/lega...

[2] https://eur-lex.europa.eu/lega...

[3] https://efsa.onlinelibrary.wil... (alleen beschikbaar in het Engels).

[4] Zie bladzijde 78 van https://efsa.onlinelibrary.wil... (alleen beschikbaar in het Engels).

[5] Zie agendapunt A.07 van het Permanent Comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders, afdeling Fytofarmaceutische producten — Wetgeving van 17-18 mei 2022: https://food.ec.europa.eu/syst... (alleen beschikbaar in het Engels).

[6] Zie de artikelen 62 en 18 van Verordening (EG) nr. 1107/2009.

Interessant voor jou

Vragen over makreelhaaien

Lees verder

Mondelinge vraag over de strategische doelstellingen van de EU voor de 19e bijeenkomst van de Conferentie van de Partijen bij de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (CITES) in Panama

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer