PvdD voert actie bij Deense ambassade voor vrij­lating walvis­be­schermer Paul Watson


5 september 2024

Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) voert donderdag samen met collega-Europarlementariërs actie bij de Deense ambassade voor de vrijlating van walvisbeschermer Paul Watson.

Watson werd afgelopen juli op verzoek van Japan gearresteerd op het Deense eiland Groenland wegens betrokkenheid bij een actie tegen de Japanse walvisjacht in 2010.

Samen met collega-Europarlementariërs stuurde Hazekamp direct na Watsons arrestatie een brief aan de Deense Minister President, Mette Frederiksen, met het verzoek om Watson te laten gaan.

“Het is krom dat mensen die opkomen voor onze Aarde worden vervolgd, terwijl diegenen die haar kapot maken vrijuit gaan. Wereldwijd is de commerciële walvisjacht al sinds 1986 verboden. Slechts enkele landen houden zich niet aan dit verbod, waaronder Japan. Dat Denemarken een van de laatste walvisjagende landen ter wereld nu helpt om jacht te maken op een milieu-activist is onbestaanbaar,” zegt Hazekamp.

De Deense Minister President antwoordde afgelopen week echter dat zij niet van plan is om te zorgen voor Watsons vrijlating en schuift de verantwoordelijkheid af op het Deense juridische systeem. Volgens Hazekamp is dat onterecht: “Denemarken heeft geen uitleveringsverdrag met Japan. De beslissing of Watson wordt uitgeleverd is dus een politiek besluit. Als dit is hoe we in de EU omgaan met actievoerders, dan zijn we geen haar beter dan landen die we zeer terecht bekritiseren wegens het schenden van mensenrechten,” aldus Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

PvdD roept Turkije op om af te zien van doding straatdieren

DEN HAAG/BRUSSEL - Tweede Kamerlid Ines Kostić en Europarlementariër Anja Hazekamp (beide Partij voor de Dieren) roepen de Tu...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee