PvdD verheugd over aange­kondigd kooi­en­verbod EU


30 juni 2021

Europarlementariër Anja Hazekamp is positief over de aankondiging van de Europese Commissie om werk te maken van een wettelijk Europees verbod op het houden van landbouwdieren in kooien. De Europese Commissie maakte woensdag bekend dat ze in 2023 een wetsvoorstel presenteert dat het houden van dieren in kooien verbiedt in de veehouderij.Een wettelijk verbod op kooihuisvesting zal het leed van honderden miljoenen varkens, kalfjes, konijnen, kippen, kwartels, eenden en ganzen in de Europese veehouderij verzachten. Na het geweldige burgerinitiatief en de steun hiervoor vanuit het Europees Parlement, is deze toezegging dat er daadwerkelijk een wettelijk verbod komt op het opsluiten van dieren in kooien een grote doorbraak," zegt Hazekamp.

Hazekamp benadrukt dat het Europese verbod op kooihuisvesting samen moet gaan met een verbod op import van voedsel uit derde landen dat voorkomt uit kooiveehouderij. “De Europese Commissie moet ook een duidelijk verbod instellen op het importeren van producten waaraan kooien te pas zijn gekomen. Anders bestaat het risico dat dierenleed verplaatst wordt naar landen buiten de Europese Unie. De handelsmaatregelen die de Europese Commissie vandaag presenteerde zijn nog veel te vrijblijvend en laten de deur open voor import van kooiproducten,” zegt Hazekamp hierover.

Hazekamp zal zich vanuit het Europees Parlement inzetten voor een diervriendelijke wet, die zowel dieren binnen als buiten Europa uit hun kooien bevrijdt.