"Muizen­stapjes niet genoeg om groot­ver­vuilers écht aan te pakken"


Goed­keuring Europees Parlement voor vernieuwde regels indu­striële uitstoot

12 maart 2024

STRAATSBURG, 12 maart 2024 - “De nieuwe Europese regels ter beperking van industriële uitstoot zijn teleurstellend en bevatten slechts lichte verbeteringen ten opzichte van de huidige wet. Muizenstapjes zijn niet genoeg om grootvervuilers als de vee-industrie en Tata Steel écht aan te pakken,” zegt Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) in reactie op de stemming over de vernieuwde Richtlijn voor Industriële Emissies die het Europees Parlement dinsdag goedkeurde in Straatsburg met 393 stemmen voor en 173 stemmen tegen.

De Partij voor de Dieren had als mede-onderhandelaar over de wet onder meer voorstellen ingediend om het openen van nieuwe grootschalige stallen te verbieden en het aantal dieren in de veehouderij te verminderen.

Daarnaast had de Partij voor de Dieren een amendement ingediend, om een uitzondering voor grootvervuilers als Tata Steel uit de wet te schrappen. Door die uitzondering mogen bedrijven verouderde en extreem vervuilende installaties -zoals de kooksfabriek in het Nederlandse Wijk Aan Zee- blijven gebruiken als het duur is om die te vervangen.

"De voorstellen van de Partij voor de Dieren haalden het niet door enorme druk van de vee-industrie en andere grootvervuilers," zegt Hazekamp.

Het akkoord dat onderhandelaars van het Europees Parlement recentelijk sloten met vertegenwoordigers van de EU-landen, bevat enkele extra bepalingen ter bescherming van waterbronnen tegen vervuiling en eisen aan de industrie om zuiniger met water om te gaan. Daarnaast moeten industriële veehouderijbedrijven met meer dan 700 varkens, meer dan 22.000 leghennen of meer dan 40.000 vleeskuikens gaan voldoen aan Europese uitstootregels. "Dat is iets meer dan voorheen, maar onvoldoende om de uitstoot van de 8,4 miljard dieren in de Europese veehouderij significant omlaag te brengen. Maatregelen om de meest vervuilende tak van de vee-industrie - het houden van runderen en melkkoeien - aan te pakken zijn vooruitgeschoven naar 2026," aldus Hazekamp.

"Deze vernieuwde regels zijn niets om trots op te zijn. Europa verzaakt om de uitstoot van de vee-industrie en andere grootvervuilers écht aan te pakken.”

Om de kleine verbeteringen in de wet niet te dwarsbomen, heeft de Partij voor de Dieren voor de uitkomst van de onderhandelingen gestemd, die voor lag tijdens de plenaire stemming. Maar dat er veel meer nodig is dan deze wet staat volgens Hazekamp vast. "Wij blijven ons ervoor hardmaken dat Europa doet wat nodig is om grootvervuilers te stoppen en onze planeet leefbaar te houden voor mens en dier."

Gerelateerd nieuws

Natuurherstelwet is een feit!

Het Europees Parlement heeft dinsdag in meerderheid - 329 stemmen vóór en 275 tegen - gestemd voor de invoering van de Europe...

Lees verder

Vergassen van ganzen onacceptabel en strijdig met Europese beschermingsregels

Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) heeft schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie over ee...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee