Europees Parlement uit zorgen om hoge bloot­stelling aan giftige chemi­caliën


10 juli 2020

De EU moet streven naar een leefomgeving zonder giftige chemicaliën. Het Europees Parlement stemde vrijdag voor een motie van deze strekking, mede ingediend door de Partij voor de Dieren.

Het parlement maakt zich onder meer zorgen over de blootstelling aan chemicaliën op het werk, die jaarlijks tot 120 duizend gevallen van werkgerelateerde kanker leidt. Ook zijn er zorgen over de gezondheidsrisico’s die we lopen in het dagelijks leven door aanraking met giftige chemicaliën; die zijn verwerkt in onder meer landbouwgif, voedselverpakkingen, speelgoed, cosmetica en bouwmaterialen. "Dagelijks komen we in allerlei situaties onbewust in aanraking met gevaarlijke stoffen. De EU moet veel voorzichtiger zijn in het toestaan van chemicaliëngebruik en de risico’s voor mensen, dieren en milieu zwaarder laten meewegen," stelt Europarlementariër Anja Hazekamp.

Op Hazekamps initiatief bevat de motie tevens een oproep om chemicaliën niet meer onnodig op dieren te testen. "Nog steeds worden er miljoenen dieren gebruikt voor wrede en achterhaalde experimenten onder het mom van ‘wetenschap’. Dat moet stoppen. Proefdiervrije testmethodes moeten de standaard worden en daarom beter ondersteund en geaccepteerd worden," aldus Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Milieucommissie Europees Parlement veroordeelt gebruik biomassa als zogenaamd ‘duurzame’ energie

Na de Sociaal-Economische Raad (SER) en de Tweede Kamer heeft ook de milieucommissie van het Europees Parlement zich gekeerd ...

Lees verder

EU-voorstel: verbied levend koken van kreeften en krabben

Het levend koken van krabben en kreeften moet verboden worden in heel Europa. De Partij voor de Dieren heeft daartoe een voor...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee