Euro­par­le­men­ta­riërs willen beslissing handels­verdrag Mercosur uitstellen


Grote zorgen over handelsdeal tussen de EU en Zuid-Ameri­kaanse landen

20 juni 2019

Europarlementariër Anja Hazekamp heeft met een groep van 64 Europarlementariërs de Europese Commissie opgeroepen om een beslissing over handelsverdrag Mercosur uit te stellen. De Europese Commissie wil de handelsdeal tussen de EU en de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay mogelijk al binnen een week beklinken, zo berichtten verschillende media. In een brief aan de Europese Commissie uiten Hazekamp en de andere Europarlementariërs grote zorgen over Mercosur en de overhaaste stappen van de Europese Commissie.

"Het Mercosur-verdrag zorgt ervoor dat producten uit Brazilië en andere Mercosur-landen goedkoper naar Europa kunnen worden geëxporteerd. Die producten worden vaak onder veel minder strenge voorwaarden gemaakt dan in Europa. Zo wordt er in Brazilië volop gif op voedsel gespoten dat hier verboden is en zijn eisen ook op andere gebieden minder streng. Mercosur zorgt ervoor dat de Europese markt overspoeld wordt met goedkoop rundvlees, kippenvlees, eieren, suiker en soja. Deze deal moet je niet willen," aldus Hazekamp.

"Klimaatdoelen en standaarden op het gebied van milieu en dierenwelzijn komen door Mercosur nog verder onder druk te staan. Daarnaast leidt de import van goedkope Zuid-Amerikaanse producten tot oneerlijke concurrentie voor Nederlandse en andere Europese boeren. Ook zijn er zorgen over het bewind van de Braziliaanse President Bolsonaro, dat het niet nauw neemt met mensenrechten," zegt Hazekamp.

In plaats van al deze bezwaren serieus te nemen, probeert de Europese Commissie Mercosur er doorheen te drukken op een moment dat het Europees Parlement politiek vleugellam is. De nieuw verkozen Europarlementsleden wachten nog op hun officiële beëdiging (op 2 juli) en hebben tot die tijd beperktere politieke mogelijkheden. Een verdrag met dusdanige impact beklinken, zonder te overleggen met de nieuwgekozen volksvertegenwoordigers is schandalig en niet legitiem.

Gerelateerd nieuws

Het groeiend verzet blijft in Brussel!

De Partij voor de Dieren behoudt haar zetel in het Europees Parlement en ziet haar internationale beweging Animal Politics EU...

Lees verder

PvdD zet eerste stap naar parlementaire enquêtecommissie over diertransporten

De Partij voor de Dieren heeft dinsdag de eerste stap gezet om een Europese parlementaire enquêtecommissie op te richten die ...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee