Brussel gaat Zeeland ‘moni­toren’ om ganzen­ver­gas­singen


27 juni 2024

De Europese Commissie gaat de situatie rondom het vergassen van ganzen in de provincie Zeeland monitoren en zal zo nodig maatregelen nemen. Dat heeft Eurocommissaris Sinkevičius (Milieu) geantwoord op schriftelijke vragen van Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren).

De Partij voor de Dieren stelde onlangs vragen over het voornemen van de provincie Zeeland om beschermde ganzensoorten in natuurgebieden te laten vangen en vergassen.

“Wreed, onacceptabel en in strijd met Europese regels”, stelde Hazekamp in schriftelijke vragen aan de Europese Commissie. Zeeland wil de vergassingen laten plaatsvinden in beschermde Natura 2000 gebieden en in een periode dat ganzen hun jongen grootbrengen.

De Europese Commissie bevestigt dat op soorten als de grauwe gans niet gejaagd mag worden tijdens de broedperiode. Bovendien kan slechts onder strikte voorwaarden van beschermingsregels worden afgeweken die gelden voor ganzen.

Zo nodig zal de Europese Commissie ‘als hoedster van de Verdragen passende maatregelen nemen’. Ook kan de Europese Commissie de ganzenvergassingen aan de orde stellen tijdens haar regelmatige overleg met de Nederlandse autoriteiten, - in dit geval bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit-, laat Sinkevičius weten.

Gerelateerd nieuws

PvdD wil Eurocommissaris voor Dierenwelzijn in dagelijks EU-bestuur

De Partij voor de Dieren roept Ursula von der Leyen en haar eventuele opvolger op om een Eurocommissaris voor Dierenwelzijn t...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee