Bijdrage plenaire verga­dering over landroof en ontbossing in het Amazo­ne­gebied


19 juni 2020

Anja Hazekamp (PvdD): Voorzitter, de wereld was nog niet zo lang geleden massaal verontwaardigd na het zien van beelden van de brandende Amazone. Door de coronacrisis lijkt ze een beetje naar de achtergrond verdwenen, maar de crisis in het regenwoud gaat gewoon door. Sterker nog, ze is veel erger geworden.

De Amazone is van enorm belang voor de biodiversiteit en cruciaal voor het klimaat en voor de mensen en dieren die er wonen. Toch wordt de Amazone met medewerking van de Europese Unie in een rap tempo vernietigd en gekapt. En met onaanvaardbare mensenrechtenschendingen op de koop toe, om onze brandstoftanks te vullen, maar vooral om onze honger naar goedkoop veevoer en goedkoop vlees te stillen.

Ieder jaar importeert Europa zo’n anderhalf miljoen ton soja en 140 000 ton rundvlees uit Brazilië. Die import wordt nog groter als Europa de Mercosurhandelsovereenkomst doorzet!

Als we de Amazone willen redden en het wereldwijde biodiversiteitsverlies écht willen stoppen, dan moeten we daar ook naar handelen. Commissaris, u kunt geen succes behalen met uw biodiversiteitsstrategie als uw collega’s tegelijkertijd het Europese handelsbeleid en de landbouwpolitiek op de oude voet doorzetten. Als u ja zegt tegen een overtuigd klimaat- en biodiversiteitsbeleid en een duurzame voedselproductie, bent u dan ook bereid om nee te zeggen tegen vernietigende handelsverdragen als Mercosur, de import van soja voor veevoer, het uitgeven van miljarden aan milieu- en klimaatschadelijke subsidies voor de vee-industrie, inclusief de promotie van vlees?

Want minder vlees eten is niet alleen goed voor de Amazone, maar ook voor het welzijn van dieren. En nu we het toch over dierenwelzijn hebben, precies op dit moment heeft dit Parlement de kans om daar iets voor te doen. Ik roep mijn collega’s op om vóór de oprichting van de enquêtecommissie tegen diertransporten te stemmen, zodat de structurele en ernstige misstanden bij diertransporten nu eens eindelijk grondig kunnen worden onderzocht.

Interessant voor jou

Bijdrage visserijcommissie over destructieve visserijtechnieken in de Europese Biodiversiteitsstrategie

Lees verder

Bijdrage milieucommissie tijdens een gedachtewisseling met de commissie over voedingswaardevermelding op de voorzijde van verpakkingen en de evaluatie van de regelgeving inzake voeding-en-gezondheidsclaims

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer