Bijdrage plenaire verga­dering over het school­pro­gramma


29 september 2022

Anja Hazekamp (PvdD):

Dank u wel voorzitter. En dank aan de EPRS voor haar boeiende presentatie en de rapporteur voor zijn rapport.

Het was gisteren World School Milk Day. Maar wat mij betreft maken we daar in de toekomst een World School Fruit and Vegetables Day van.

Want de consumptie van vlees en zuivel in de EU is nog steeds hoog. Terwijl een derde van de volwassen Europeanen nog steeds niet iedere dag groenten of fruit eet.

De aarde leefbaar houden voor ons en voor toekomstige generaties is de grootste uitdaging waar we op dit moment voor staan. En het goede voorbeeld geven aan de volgende generaties begint op school.

Er is één ding dat daar zeker niet bij hoort, en dat is het drinken van melk op scholen.

Want de massale productie en consumptie van melk heeft ontzettend veel gevolgen voor mensen, dieren, milieu en klimaat.

We mogen toekomstige generaties niet opzadelen met nóg meer klimaat- en gezondheidsproblemen, terwijl er genoeg alternatieven beschikbaar zijn.

Door plantaardig de standaard te maken, wordt gezonde, duurzame en diervriendelijkere keuze veel makkelijker.

Ook uit de openbare raadpleging is gebleken dat er in het schoolprogramma juist behoefte is aan plantaardige alternatieven. In het kader van de duurzame voedseltransitie, om gezond voedsel te promoten en sociaal-economische gelijkheid en level playing field te garanderen.

Ik vind het dan ook een gemiste kans dat de rapporteur gezonde en calciumrijke plantaardige alternatieven überhaupt niet in overweging heeft genomen.

Ik zal in ieder geval voorstellen indienen om van het Europese schoolprogramma een duurzaam, plantaardig, gezond, sociaal en inclusief programma te maken. Een programma dat past binnen de doelen van de Farm-to-Fork strategie en de broodnodige eiwittransitie.

Dank u wel.

Interessant voor jou

Bijdrage plenaire vergadering over de ontbossingsverordening

Lees verder

Bijdragen plenaire vergadering over de richtlijn industriële emissies

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer