Bijdrage plenaire verga­dering over het Europees Gemeen­schap­pelijk Land­bouw­beleid


20 oktober 2020

Anja Hazekamp (PvdD): Nog geen jaar geleden presenteerde Frans Timmermans hier trots zijn Green Deal. Maar hoe groen is Europa eigenlijk nog, als het Europees Parlement deze week 383 miljard euro subsidie uit gaat keren voor meer gif, meer vervuiling en meer megastallen.

Veel burgers denken wél aan het klimaat. Door minder vlees te eten, zonnepanelen op hun dak te leggen en de auto wat vaker te laten staan. Toch gaat Brussel gewoon door met de miljardensteun aan de vee-industrie, die desastreus is voor dieren en de biodiversiteit. En die meer broeikasgassen uitstoot dan alle auto’s in Europa bij elkaar.

Bovendien subsidieert Europa nog steeds het fokken van stieren voor het stierenvechten en promotiecampagnes voor vlees.

En als klap op de vuurpijl is de vleeslobby er ook nog eens erin geslaagd om ons te laten stemmen over een verbod op namen als groenteburgers en vegaschnitzels. We hebben toch wel wat beters te doen? Ik zou zeggen: Vleesindustrie, bemoei je met je eigen worst.

En voorts ben ik van mening dat de Europese landbouwsubsidies moeten worden afgeschaft.

Interessant voor jou

Bijdrage onderzoekscommissie over diertransporten tijdens gedachtewisseling met Claire Bury (Deputy Director-General for Food Safety of the European Commission)

Lees verder

Bijdrage plenaire vergadering over het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer