Bijdrage plenaire verga­dering over de regeling van geflu­o­reerde gassen


15 januari 2024

Anja Hazekamp (PvdD):

Dank aan beide rapporteurs voor het voortreffelijke werk.

Tijdens mijn jeugd hoorde ik bijna dagelijks in het nieuws onheilspellende berichten over het gat in de ozonlaag. En dat heeft tot actie geleid. Onder meer CFK’s werden heel snel aan banden gelegd. Koelkasten en spuitbussen zijn al lang vrij van deze drijfgassen.

Het Montreal Protocol om de ozonlaag te redden is daar een goed voorbeeld van; dat als we samen onze schouders eronder zetten dan kunnen we problemen oplossen. De ozonlaag is zich naar aanleiding van het Montreal Protocol aan het herstellen. Toch blijven stoffen die de ozonlaag aantasten en afbreken een grote zorg, vooral omdat ze zo enorm veel bijdragen aan de klimaatcrisis.

Met dit wetsvoorstel worden er goede stappen gezet om dat aan te pakken. Maar we moeten veel meer werk maken van het vervangen van ozonlaagafbrekende gassen die gebruikt worden in productieprocessen.

Het gebruik van dit soort stoffen voor de productie van onder andere plastic en pesticiden is niet te verantwoorden. Wat de Partij voor de Dieren betreft stopt dit snel: liever vandaag dan morgen.

Interessant voor jou

Bijdrage milieucommissie over materialen voor plantenreproductie

Lees verder

Bijdrage plenaire vergadering over het recente besluit van Noorwegen om mijnbouw op de zeebodem in het Noordpoolgebied te bevorderen

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer