Bijdrage mili­eu­com­missie tijdens een gedach­te­wis­seling over de opheffing van het verbod om dieren te voeren aan andere land­bouw­dieren


16 maart 2021

Anja Hazekamp (PvdD): Dank u wel voorzitter.

Ik vind het zo wrang. 75% van de infectieziekten die ons bedreigen heeft, net als COVID-19, z’n oorsprong in dieren. En de ernstig verstoorde manier waarop wij omgaan met dieren en de natuur, zorgt ervoor dat we steeds vatbaarder worden voor dit soort levensbedreigende en ontwrichtende ziekten.

En midden in deze pandemie, besluit de Commissie om die toch al ernstig verstoorde relatie tussen mens, dier en natuur nóg verder te verzieken. Door het opheffen van het verbod om dieren aan elkaar te voeren. Hebben we dan niets geleerd?

Dat de Commissie dit verdedigt door de doelen uit de Boer-tot-Bord strategie aan te halen maakt het nog erger.

Een duurzame landbouw- en voedselsector zou in moeten zetten op de eiwittransitie, waarin mensen minder vlees en meer groenten, fruit en peulvruchten eten. En niet door het voeren van varkens en vis aan kippen - een totaal onnatuurlijke situatie. Een situatie die ongezond is voor de dieren, die erg risicovol is voor mensen, die de vee-industrie versterkt, en de weg naar de broodnodige duurzame landbouw vrijwel volledig afsluit.

Deze pandemie maakt heel erg duidelijk dat we radicaal moeten breken met de ongezonde praktijken van vroeger. En de Commissie doet met dit voorstel precies het tegenovergestelde!

Onverstandig en onvoorstelbaar gevaarlijk. Ik roep de Commissie op om zich nog eens goed te bezinnen op deze maatregel. Mocht ze deze er toch door willen drukken, dan kan ze op bezwaar rekenen vanuit het Parlement.

Dank u wel.

Interessant voor jou

Bijdrage milieucommissie over controles op geïmporteerd vlees in verband met het verbod op het gebruik van antibiotica als groeibevorderaar

Lees verder

Bijdrage landbouwcommissie over genetisch gemodificeerde organismen tijdens hoorzitting over innovatie voor duurzame landbouw

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer