Bijdrage mili­eu­com­missie over de presen­tatie van het weten­schap­pelijk advies van de Europese Auto­riteit voor voed­sel­vei­ligheid over de ANSES-analyse van bijlage I van het voorstel inzake nieuwe gene­tische tech­nieken


3 oktober 2024

Anja Hazekamp (PvdD):

Ik ben het helemaal eens met de heer Häusling. Ondanks alle mooie beloften hebben de conventionele gentechnieken de wereldproblemen niet opgelost. En ik beloof u, de nieuwe gentechnieken gaan dat ook niet doen.

In het hele debat over de zogenaamde nieuwe gentech-technieken blijkt de vraag naar de exacte definitie daarvan een hele moeilijke. De voorstanders van deregulatie willen graag zoveel mogelijk gentech-gewassen volledig vrijstellen van risicobeoordeling, etikettering en traceerbaarheid, en buigen daarbij de feiten naar de eigen hand.

In het wetsvoorstel wordt vrij willekeurig en lukraak gekozen voor een criterium van maximum 20 mutaties. Zelfs de grote Nederlandse veredelaars, die zelf ook voorstander zijn van het dereguleren van gentechgewassen hebben er al bij publicatie van het wetsvoorstel op gewezen dat de manier om onderscheid te maken tussen zogenaamde NGT1 en NGT2 planten volkomen willekeurig is. En ook de Franse instantie ANSES is van mening dat de grootte van de modificatie alleen geen informatie geeft over de functionele gevolgen ervan. EFSA kan het daar wetenschappelijk gezien eigenlijk niet mee oneens zijn, maar verdedigt het criterium van de 20 mutaties vervolgens wel door te stellen dat deze criteria niet bedoeld zijn om risiconiveaus te definiëren, maar om bepaalde NGT-planten in te delen als gelijkwaardig aan conventioneel veredelde planten. Terwijl die gelijkschakeling dan weer wordt gebruikt om te verdedigen dat er geen risicobeoordeling nodig is. De cirkelredenering is daarmee weer rond. Ik vind het heel jammer dat EFSA zich zo opstelt.

Ik wil graag van de gelegenheid gebruik maken om EFSA te vragen om te reageren op het voorstel voor de definitie van NGT1 en 2 gewassen, dat de ENVI-rapporteur heeft overgeschreven van de voorstanders van deregulering. Heeft mevrouw Afonso van EFSA de gelegenheid gehad om het voorstel van een – toch wel met een zeer nauwe - meerderheid van het Parlement te bekijken, en zo ja, wat kan ze er over zeggen? En diezelfde vraag zou ik ook graag aan de Commissie stellen, alvast dank voor uw inzichten.

Interessant voor jou

Bijdrage plenaire vergadering over het resultaat van de strategische dialoog over de toekomst van de landbouw in de EU

Lees verder

Bijdrage plenaire vergadering over de gevolgen van de verwoestende bosbranden in het Amazonegebied en de belangrijke rol van het Amazonegebied bij het tegengaan van klimaatverandering Verklaring van de Commissie

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer