Dieren­tuinen worden opvang­centra


Het tentoonstellen van dieren is een achterhaald gebruik. Dieren kunnen in een dierentuin bovendien hun natuurlijke gedrag slechts in beperkte mate vertonen. Vaak leidt dat tot apathisch en abnormaal gedrag en bovendien worden gezonde dieren, die een dierentuin niet kan gebruiken of te duur vindt, afgemaakt. De Partij voor de Dieren vindt dat onaanvaardbaar en wil de functie van dierentuinen wijzigen. In plaats van vermaak van de bezoekers staan de belangen van dieren centraal.

• Het aantal dierentuinen in Europa wordt verminderd. Dierentuinen die niet voldoen aan de afgesproken Europese regels gaan dicht. Dierentuinen gaan zich in plaats daarvan richten op de opvang van dieren die zich niet in hun oorspronkelijke leefgebied kunnen handhaven of daar niet teruggezet kunnen worden.
• Voor de huisvesting van dieren in dierentuinen worden de natuurlijke leefomstandigheden zo dicht mogelijk benaderd. Er wordt niet langer gefokt met dieren in dierentuinen.
• Dolfinaria gaan dicht. Alleen de opvang en terugplaatsing van hulpbehoevende zeezoogdieren kan nog doel zijn van het houden van deze dieren in gevangenschap.
• Er wordt opgetreden tegen dierentuinen die dieren verminken waardoor dieren hun natuurlijk gedrag niet meer kunnen vertonen, zoals het knippen van vleugels bij vogels, het trekken van tanden of het ontklauwen van roofdieren.

Het standpunt Dierentuinen worden opvangcentra is onderdeel van: Dierenrechten

Word lid

    Learn More Doneer